Лише порівняно з минулим роком посівні площі гречки зросли на 15%, а валовий збір збільшився на 59 тис. т (+40%). Але якщо минулого року на гречці було можна заробити, оскільки середня ціна реалізації у 2022 році, за даними Держстату, складала 23 805 грн/т, то зараз вона коливається у межах 10 000 грн/т.

За словами експертки, така ціна не лише не відшкодовує витрати виробників, а несе 5000-7000 грн збитків на кожній тонні продукції.

Головною причиною падіння ціни на гречку є класичний ринковий фактор — значне збільшення пропозиції спричинило негативну цінову динаміку. Крім того, за інформацією Міжнародної асоціації виробників та переробників гречки, зниженню ціни також сприяв імпорт.

На початку 2023 року на український ринок через країни Балтії почала надходити гречана крупа, вироблена в країні-агресорі й розфасована в Казахстані. Це теж сприяло різкому падінню ціни.

Отже, поява на внутрішньому ринку дешевої імпортної крупи змусила вітчизняних виробників та переробників гречки знизити ціни на цей продукт, додає експертка.

За прогнозними оцінками науковців інституту, суттєве зменшення доходів виробників гречки внаслідок значного здешевлення продукту може призвести до скорочення у 2024 році площ посівів цієї культури.

Проте дефіциту крупи гречаної не очікується, цінового зростання протягом найближчих місяців також не прогнозується.

Подальшу динаміку цін на гречку визначатиме рекордний врожай, отриманий вітчизняними аграріями у 2023 році, обсяги якого майже вдвічі перевищують внутрішні потреби ринку.

Очевидно, що наступного року розширення посівних площ під гречкою не відбудеться, а з огляду на низьку ймовірність зростання цін на неї можливе зменшення посівних площ проти 2023 року, резюмують у ННЦ «Інститут аграрної економіки».

Джерело: AgroPortal.ua