Збільшення ярого клину

За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, 2023 року масиви ярих культур зростуть загалом на 8,2%, а загальна посівна площа порівняно з попереднім воєнним роком зменшиться неістотно.

Порівняно з 2022-м прогнозують зниження посівних площ під зернові та зернобобові культури на 8,6% переважно через зменшення площ під озиму пшеницю на 14,3%, озиме жито — на 20%, озимий ячмінь — на 31,3% та кукурудзу на зерно — на 6,7%.

«Під технічними культурами площі посіву зростатимуть. Цього року прогнозують збільшення площ під соняшником на 9,7%, соєю — на 11,9%, ріпаком — на 20,2% порівняно з попереднім роком», — зазначає Олександр Нечипоренко.

За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, на визволеній території Херсонської області, де поля внаслідок бойових дій заміновано та забруднено важкими металами, ярими культурами буде засіяно майже 50 тисяч га. Отже, порівняно з минулим роком розпочинається рух до відродження аграрного потенціалу регіону.

Урожайність та врожай

Загалом для українського ринку цього року буде характерне збільшення посівних площ під олійними культурами з одночасним зменшенням під зерновими.

«Це зумовлено значною часткою логістики в ціні зернових (ціна на олійні культури цьогоріч  майже вдвічі вища за ціну на зернові). Однак говорити про повну відмову від вирощування деяких культур підстав немає. Важливим чинником ухвалення рішення про вирощування тієї чи тієї культури буде не лише собівартість виробництва, а й гарантований збут. Тому насамперед вирощуватимуть  культури, яких потребує внутрішній ринок», — зазначає Олександр Нечипоренко.

Науковці Інституту аграрної економіки прогнозують незначний — у межах 1—2 ц/га — спад урожайності зернових і зернобобових культур. Щодо виробництва, то воно буде на рівні 89% порівняно з торішнім показником.

«Виробництво озимих зернових становитиме 82,4% попереднього року, зокрема озимої пшениці — 84,5%, озимого ячменю —75,8 %. Прогнозують зменшення порівняно з минулим роком виробництва ярих зернових на 6,4%, з них кукурудзи — на 9%, гречки — на 21,5%, проса — на 2,1%, вівса — на 6,8%. Виробництво гороху зросте на 1,3%», — зазначає Олександр Нечипоренко.

Джерело: "Урядовий Кур'єр"