Експертка Інституту аграрної економіки у коментарі 24 каналу пояснила, що є ціла низка чинників, котрі спонукають зростання цін на продукти харчування в Україні.

Перш за все, це спричинений повномасштабним вторгненням Росії на територію України підвищений попит, коли люди скуповують продукти першої необхідності та тривалого строку зберігання.

Негативно впливає на цінову ситуацію в Україні:

  • порушення логістичних ланцюгів,
  • взаємозв’язків між учасниками ринку та реальних можливостей налагодження логістики,
  • здорожчання пального і зростання цін на енергоносії.

Що стосується, перш за все експортоорієнтованих продуктів, то слід враховувати девальвацію національної валюти та стрімке зростання курсу долара та євро, підкреслює Інна Сало.

На цінові коливання на внутрішньому ринку м’яса, зокрема, впливають:

  • втрата через війну поголів’я та виробництв;
  • зміни у виробничих витратах – відсутність чи здорожчання кормів, підвищення вартості ветеринарних препаратів, пально-мастильних матеріалів, зростання закупівельних цін тощо.

За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у першому півріччі 2023 року стрімкого здешевлення яєць не очікується – через сезон низької продуктивності несучості курей та підвищений попит у Великодні свята.

Припускається, що ціна може залишитися на рівні 75 гривень за 10 штук, – розповіли в Інституті 24 каналу.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, цього року вартість традиційного новорічного столу зросте на 44 % проти минулого року. Відтак цьогоріч українській родині з чотирьох осіб новорічний стіл обійдеться у близько 2 655 гривень.

Найбільше зростання спостерігається по м’ясних та молочних продуктах, – зазначає Інна Сало.

Джерело: 24 канал