Помірному підвищенню цін на ці категорії товарів сприяв, перш за все, фактор сезонності збирання нового урожаю. На тлі отримання кращих, ніж очікувалось та прогнозувалось врожаїв зернових культур, поступове зростання ціни на борошно, що спостерігалось протягом лютого-липня 2022 року, сповільнилось.

Сезонний фактор

За даними Держстату, споживча ціна на борошно протягом жовтня місяця порівняно з вереснем скоротилась на 1%, а порівняно з серпнем – впала на 3,7%: з 17,89 до 17,23 гривні за кілограм.

Незначні темпи зростання соняшникової олії також пояснюються сезонним зниженням цін на соняшник на початку вересня цього року. Ціна знизилась на 70–80 доларів за тонну через активну пропозицію перехідних залишків минулого року та нового врожаю, пояснює пані Сало.

Насичення ринку

Також суттєвий вплив спричиняє відносне, порівняно з результатом попереднього сезону, скорочення експорту насіння соняшнику та олії.

Попри той факт, що велика кількість переробних підприємств України знаходиться поза зоною бойових дій, суттєвою перепоною для їхнього нормального функціонування стали логістичні проблеми. В результаті переробники не мали можливості завезти необхідні обсяги насіння соняшнику для переробки, тому експортні постачання готової продукції також значно ускладнилися. Це сприяло перенасиченню внутрішнього ринку та тимчасовій стабілізації ціни на соняшникову олію, – розповідає експертка "Інститут аграрної економіки".

Що з цінами на яйця

Влітку десяток яєць коштував від 28 до 30 гривень. З перших днів вересня роздрібна ціна на яйця в супермаркетах України почала стрімко зростати і становила 41,56–42,35 гривні за десяток, у жовтні – 53–76 гривень.

  • З початку листопада внаслідок збільшення пропозиції на ринку почалося зменшення оптово-відпускних цін виробників – на 10 %.
  • Станом на середину листопада ціна сягнула 74–76 гривень за десяток яєць. Різкого зростання вже не спостерігається, що дає можливість стверджувати, що ціна стабілізується.

Світлана Пашко: «Водночас середня споживча ціна на яйця за січень – жовтень 2022 року порівняно з середньою ціною за аналогічний період 2021 року зросла лише на 7,2%. І це найменший показник зростання споживчих цін серед показників інших продуктів харчування».

Експертка пояснює, що такий помітний і різкий стрибок цін на яйця відбувся саме у вересні – листопаді 2022 року.

Чого чекати від ціни яєць до кінця року

Світлана Пашко пояснює, що зростання оптово-відпускних цін на яйця відбулося через зменшення обсягів виробництва внаслідок зупинки репродукції курей-несучок, збільшення основних виробничих витрат, зростання цін на пально-мастильні матеріали, електроенергію та витрати на логістику, зростання собівартості продукції та збитковість галузі через повномасштабну агресію Росія проти України та воєнні дії на території нашої держави.

Ще одна з причин зростання ціни, на думку експертки, – підписання "зернової угоди" і відкриття морських портів.

Це призвело до поступового підвищення ціни на кукурудзу (на 40 %), яка є складовою комбікорму, а це – 65–70% собівартості яйця,
– пояснює вона.

Джерело: 24 канал