Вона підсумувала, що перебої з електроенергією найбільше торкнуться таких продуктів, як напівфабрикати, овочі, фрукти, хліб, м’ясо-молочні продукти, риба та рибопродукти.

З урахуванням існуючих енергетичних проблем, науковцями Інституту аграрної економіки прогнозується зростання до Нового року роздрібних цін на різні види м’яса – на 7-10 відсотків. А ціни на молоко та асортиментний ряд молочної продукції можуть зрости в середньому на 10-15 відсотків. Разом з тим овочі борщового набору можуть здорожчати на 15-20 відсотків.

"Ціна хліба може збільшитися максимум на 7-10 відсотків. Дуже суттєво подорожчає випічка, торти, печиво. Тому що таким чином виробники можуть компенсувати та збалансовувати ціну на соціальні сорти хліба та запобігати дефіциту", - прогнозують аналітики.

"Погіршення ситуації з відключеннями електроенергії, може привести до скорочення пропозиції яловичини та свинини. Водночас, за рахунок того, що внутрішнє виробництво м’яса птиці перевищує споживання, дефіциту м’яса птиці не буде", - зазначають в Інституті аграрної економіки.

Джерело: УНІАН