Першою неприємністю стало блокування податкових накладних, яке почалося практично відразу після нового року. Це значно ускладнювало процес ведення господарської діяльності.

Другим ударом для вітчизняних фермерів стало закриття оптових і місцевих ринків на початкових етапах введення карантинних заходів. В результаті підприємці втратили місця реалізації продукції. Переорієнтуватися на нові канали реалізації в такі короткі терміни вдалося далеко не всім, що призвело до величезних збитків. Особливо це торкнулося категорій господарств, які займалися вирощуванням ранніх овочів і зелені. Адже витрати по обігріву теплиць, їх висвітлення, поливу і т.п., які були ними понесені в зимовий період, так і не були компенсовані.

Швидше за все, не отримають підтримки і ті підприємства, які другий рік поспіль страждають від посухи. Зараз починається період осінньої посівної кампанії, але насіння для посіву є далеко не у всіх господарствах. Особливо гостро ця проблема торкнулася підприємств Півдня України. При таких умовах дуже до речі була б державна підтримка. Але, незважаючи на обіцянки, ніякої допомоги з боку держави надано не було.

Зараз аграріїв чекає ще один неприємний сюрприз. Це - інспекційні перевірки Держпраці. Контролюючі органи планують виявляти неоформлені трудові відносини на с/г підприємствах. З огляду на специфіку сільськогосподарської діяльності і сезонний характер роботи, можна тільки уявити, скільки так званих "порушень" буде встановлено. Адже ніхто з перевіряючих органів не буде враховувати об'єктивні обставини.

Втім, є і позитивні моменти. Зокрема, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України стало на бік справедливості - і відмовилося вводити мита на імпорт мінеральних добрив, що однозначно б підвищило собівартість продукції.

Хоча і не відразу, але вирішили проблему з пересуванням великогабаритної с/г техніки між полями. З наступного року планується почати будівництво зрошувальних систем. Працює кілька програм бюджетної підтримки, зокрема через здешевлення кредитних ресурсів.

Загалом, зараз ми бачимо як позитивні зрушення, так і стримуючі фактори. Однак в нинішній складній ситуації умови ведення бізнесу повинні бути максимально сприятливими. Не варто забувати, що ефективний бізнес - це фундамент і запорука сталого розвитку держави.

 

Джерело: comments.ua