borschТенденція зниження вартості українського борщу зберігається,  поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, досягнувши у травні найвищої з початку року позначки у 19,74 грн, борщ за чотири місяці подешевшав майже на третину і на початок вересня 2014 року коштував 13,20 грн.

Близько третини  цієї суми треба було витратити на м’ясо – 4,49 грн. (34,0%), яке потроху, але невпинно дорожчає.

Близько 10% – 1,31 грн. – треба було витратити на сало-шпик, сметану, олію, цукор, борошно та оцет. У вересні ціни на ці продукти здебільшого лишилися без змін. Порівняно з попереднім місяцем подорожчала лише олія – на 1,8%.

Порівняно з серпнем 2014 року спостерігається подальше зменшення цін на овочі «борщового набору», який у вересні коштував 7,40 грн. Причина цього – достатня пропозиція на ринку продукції вітчизняного виробництва.

За першу декаду вересня подешевшала переважна більшість рослинних компонентів українського борщу: солодкий перець (на 14,3%),  цибуля на ріпку (6,3%), морква (5,6%), картопля (4,4%), столовий буряк (3,7%) та капуста (2,4%). Не змінилися  ціни зеленних культур, томатної пасти та квасолі. Проте трохи подорожчав часник (6,7%).

Цікаво, що у вересні 2013 року вартість овочів «борщового набору» перевищувала цьогорічну на 23,4% і становила 9,66 грн.

Нині ціни на деякі овочі значно нижчі, ніж рік тому. Йдеться, в першу чергу, про солодкий перець, який подешевшав майже вчетверо.  Також суттєво впали ціни на часник (на 20%), столовий буряк (16,1%), капусту (15,5%), моркву (15,0%) та  цибулі на ріпку (4,6%).

Борщ у столиці традиційно був дорожчим, ніж в середньому по країні. У серпні – на 33,2%. Його вартість становила 17,58 грн, поінформував експерт.

За його словами, за м’ясо треба було заплатити 5,24 грн – на 16,7% більше, ніж в середньому по Україні.

Вартість овочів «борщового набору» у Києві перевищувала середні ціни на 43,2% і становила 10,60 грн. При цьому ціна кореня петрушки вища вдвічі. Значно дорожчі солодкий перець (на 88,9%), капуста (на 58,5%), картопля (52,6%), столовий буряк (52,6%), морква (41,2%), часник (40,6%), цибуля на ріпку (40,5%), а також кріп та петрушка (10%),  зазначив Юрій Лупенко.