borsch3У липні порівняно з червнем 2014 року середні роздрібні ціни овочів «борщового набору» зменшилися на 33,6%. Минулого місяця його вартість впала до позначки у 8,88 грн, проти червневого показника у 13,38 грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

Достатня пропозиція на ринку овочів вітчизняного виробництва спричинила суттєве здешевлення основних компонентів українського борщу.

Найбільше – на 60% – впав у ціні солодкий перець. Майже на половину подешевшали морква (на 45,2%), цибуля на ріпку (42,7%), столовий буряк (42,3%) та картопля (42,0%). Ціна на капусту і корінь петрушки зменшилася на 28,6%.

Разом із тим ціни на деякі продукти підвищилися. Це, зокрема, квасоля, яка подорожчала на 20,0%, часник (14,3%) та зеленні культури (10,0%), зазначив експерт.

За його словами, порівняно з липнем 2013 року ціни збільшилися лише на 6,9%, тоді як до липня 2012 року овочі «борщового набору» подорожчали на 28,0%. Рік тому вони коштували 8,31 грн, тобто були на 57 копійок дешевше липневих цін цього року.

Серед продуктів, ціни на які підвищилися порівняно з аналогічним періодом 2013 року, квасоля та часник. Вони подорожчали майже вдвічі, кріп та петрушка – на 37,5%, а картопля – на 7,8%.

При цьому ціни на більшість овочів «борщового набору» проти липня 2013 року зменшилися. Майже на чверть (23,0%) подешевшав столовий буряк. Також зменшилися ціни на моркву – на 14,8%, капусту (12,8%), корінь петрушки (9,1%), солодкий перець (3,8%) та цибулю на ріпку (3,1%).

За прогнозами Інституту аграрної економіки, у серпні 2014 року відбудеться подальше здешевлення овочів «борщового набору». Така тенденція спостерігалася і у попередні роки. Зокрема, у серпні 2013 року ціни були нижчі за липневі на 16,6%, поінформував Юрій Лупенко.