nnc iae smollПодатковий механізм нині є чи не єдиним інструментом державної підтримки конкурентоспроможності вітчизняної сільгосппродукції на світових ринках.

Тому до податкових змін в аграрному секторі економіки слід ставитися дуже обережно, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи нововведення, передбачені законопроектом 4309а. На думку науковців Інституту аграрної економіки, прийняття законопроекту може сприяти зменшенню нерівномірності розподілу податкового навантаження в аграрній сфері, яке виникає у результаті відсутності зв’язку між результатами господарювання та податковими зобов’язаннями.

Вирівнювання конкурентних умов для різних груп виробників аграрної продукції позитивно позначиться на розвитку малого та середнього бізнесу, який останнім часом витісняється із галузі агрохолдингами.

За розрахунками фахівців Інституту аграрної економіки, від застосування податкових норм, передбачених законопроектом №4309а, обсяг додаткових надходжень до бюджетів усіх рівнів – без врахування норми щодо бюджетного відшкодування ПДВ при здійсненні експортних поставок зернових та технічних культур – перевищить 12,0 млрд грн.

Разом з тим ці кошти будуть вилучені з аграрного сектора, що стримуватиме його розвиток, ще більше зменшить рентабельність виробництва багатьох видів сільськогосподарської продукції.

На думку науковців, у законопроекті доцільно обмежитись позбавленням можливості застосовувати спецрежим ПДВ підприємствам, що здійснюють діяльність у галузях рослинництва та птахівництва, а також частковою (20%-ою) централізацією сум ПДВ-акумуляції. Такий підхід не матиме суттєвих негативних наслідків для розвитку аграрного сектору України, зазначив Юрій Лупенко.