Ціни на м’ясо у жовтні – коментар Наталії Копитець онлайн-виданню Главред
Новини
В Україні продовжується тенденція до подорожчання основних видів м’яса. За даними Держстату, за рік – серпень 2025 року порівняно з серпнем 2024-го – середні споживчі ціни на яловичину, свинину, сало та м’ясо птиці зросли від 15,2 % до 37,5 %.
Найменше здорожчало сало – на 15,2%, і в серпні 2025 року воно коштувало 185,03 грн/кг. Яловичина подорожчала на 22,9 % – до 332,53 грн/кг, свинина – на 36,8 % – до 248,93 грн/кг. Ціна на тушку курячу зросла на 35,9 % – до 117,95 грн/кг, а філе куряче – на 37,5 % – до 223,89 грн/кг.
За словами провідної наукової співробітниці відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" к.е.н. Наталії Копитець, головними причинами здорожчання є військово-економічна ситуація в країні: "Серед основних факторів – воєнні дії та наслідки повномасштабної агресії рф проти України, включаючи втрату поголів’я та виробництв через військові дії та окупацію значної території; зростання вартості кормів; підвищення цін на енергоресурси; дефіцит робочої сили через переміщення в більш безпечні регіони, виїзд за кордон або мобілізацію".
Вона додає, що на вартість свинини додатково вплинула африканська чума свиней, що скоротила поголів’я та пропозицію цього виду м’яса. Для м’яса птиці здорожчання пояснюється підвищенням собівартості виробництва через зростання цін на енергоресурси, комбікорми та ускладнену логістику при імпорті племінних ресурсів.
"Наразі триває процес збирання кукурудзи та олійних культур, які є важливими складниками кормової бази. Отримані валові збори та ціни на ці культури можуть впливати на цінову ситуацію на ринку м’яса в подальшому", - розповіла експерт у коментарі Главреду. І додала, що у жовтні 2025 року споживчі ціни на основні види м’яса залишаться на поточному рівні.
Джерело: Главред


















