kukurudza nasinniaНаціональне насінництво за рахунок гібридного насіння національної та іноземної селекції, виробленого в Україні, нарощує експорт насіння зернових та олійних культур. За 2023 рік його обсяг у 1,5 рази перевищив відповідний показник попереднього року у 77,2 млн дол. США і становив 119,5 млн дол. США, поінформував завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук.

За його словами, у структурі українського експорту насіння зернових та олійних культур традиційно домінує кукурудза, яка займає у ньому 97,4 %.

При цьому другий воєнний рік поспіль обсяги експорту насіння гібридної кукурудзи перевищують обсяги його імпорту, наголосив Олександр Захарчук. За 2023 рік з України вивезено 42,5 тис. т насіння вітчизняної та іноземної селекції, що є найвищим результатом за роки незалежності Україні. При цьому поставки з-за кордону склали лише 5,9 тис. т, тобто у 7,2 рази менше від вивезеного. Це найменший показник ввозу в Україну цього виду агропродукції за останні 15 років.

Зменшення ввозу насіння іноземної селекції з-за кордону, пов’язано з можливістю виробляти кондиційне гібридне насіння іноземної селекції в межах нашої держави, а також через зменшення споживання насіння, пов’язане зі скороченням площ товарних посівів внаслідок воєнних дій, та ввозом лише батьківських та материнських ліній гібридів з подальшим розмноженням на насіннєвих полях вже в Україні.

За 2023 рік на зарубіжні ринки продано насіння гібридної кукурудзи національної та іноземної селекції на суму 116,4 млн дол. США.

При цьому експорт насіння гібридної кукурудзи у вартісному виразі збільшився більш як в 1,5 рази. Якщо у 2022 році експортували 32,2 тис. т на суму 77,6 млн дол. США, то у 2023 році – 42,5 тис. т на суму 116,4 млн дол. США.

Основним імпортером насіннєвої кукурудзи українського виробництва є Франція, яка за 2023 рік закупила 11 тис. т цього виду агропродукції митною вартістю 32 млн дол. США.

Також значні поставки насіннєвої кукурудзи Україна здійснила до інших країн Євросоюзу – Угорщини – 9,1 тис. т (26,9 млн дол. США), Австрії – 7,3 тис. т (19,9 млн дол. США), Румунії – 6,7 тис. т (21,9 млн дол. США), а також до Молдови – 1,1 тис. т. (1,7 млн дол. США).

Поставки до ЄС зросли більш ніж у 30 разів порівняно з довоєнним 2021 роком і перевищили його показник більше ніж  на 110,0 млн дол. США.

Крім кукурудзи, на зарубіжні ринки було експортовано 136 т насіння проса,  210 т насіння жита, 331 т насіння соняшнику, 893 т сої. Зазначені культури додатково принесли державі близько 3,1 млн дол. США виручки від їх реалізації, що відповідає показнику 2022 року.

За 2023 рік експорт збільшився за рахунок додаткових можливостей розвитку вітчизняного насінництва у воєнний період. З одного боку, це пов’язано з втратою частини логістичних каналів постачання насіння з-за кордону через широкомасштабне вторгнення рф на територію нашої держави, а з іншого – зі збільшенням виробництва на власних потужностях вітчизняних насіннєвих заводів, у тому числі й великих іноземних компаній в Україні. Також, безумовно, визнання Європарламентом у 2020 році української системи сертифікації насіння еквівалентною вимогам ЄС дозволило Україні вже третій рік поспіль нарощувати експорт гібридного насіння національної та іноземної селекції виробленого в Україні, в першу чергу до країн Євросоюзу, підсумував Олександр Захарчук.