stoliarchuk pol_konf8 грудня 2023 року відбулась польсько-українська конференція «Виклики щодо інновацій та інтелектуальної власності в агропродовольчому секторі в контексті сталого розвитку та Європейської Інтеграції».

Організатори – Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», Київ, Україна, та Кафедра аграрного, продовольчого та екологічного права Факультету права та адміністрації Університету Адама Міцкевича, Познань, Польща.

Відкрила конференцію Марта Іглесіас, Офіцер з питань політики Генерального директорату з питань сільського господарства та сільського розвитку Європейської комісії (DG AGRI), Брюссель, Бельгія. У своїй доповіді «Європейське інноваційне партнерство та його діяльність» вона окреслила пріоритети політики ЄС щодо сільського господарства, лісівництва та сільських територій.

Від Інституту аграрної економіки у заході взяли участь четверо науковців.

Старша наукова співробітниця Відділу організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Інституту аграрної економіки, к.е.н. Надія Столярчук у своїй доповіді «Правове регулювання інноваційної діяльності України: євроінтеграційний аспект» наголосила на необхідності оперативного та раціонального удосконалення моделі трансферу технологій в агросекторі з урахуванням євроінтеграційного аспекту. На її думку, при розбудові нової моделі трансферу технологій в агросекторі слід орієнтуватися на директиви ЄС.

Галина Студінська, д.е.н., старша наукова співробітниця Відділу організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Інституту аграрної економіки, розповіла про необхідність реєстрації брендів сільськогосподарськими підприємствами та їх ефективного використання в економічній діяльності.

Старша наукова співробітниця Відділу підприємництва, кооперації та агропромислової інтеграції Інституту аграрної економіки, к.е.н. Інна Беженар у своєму виступі «Географічні зазначення в Україні: виклики та можливості для розвитку агропродовольчої продукції та створення брендів» відзначила різноманітність географічних зазначень в агросекторі України та їх важливу маркетингову роль на міжнародному ринку.

Про інноваційні види фінансування агросектору на період воєнного стану у 2022-2023 роках розповів головний науковий співробітник відділу фінансово-кредитної та податкової політики Інституту аграрної економіки, д.е.н. Олексій Калівошко у доповіді «Інноваційний розвиток у фінансовій підтримці агросектору в умовах війни та євроінтеграції».

Серед спікерів були також наступні почесні гості:

Наталія Карпенчук-Конопатська, Президент Жіночої Ділової Палати України, Віце-президент з міжнародного співробітництва Львівської торгово-промислової палати з доповіддю «Перспективи аграрної галузі, яка є основою економіки України: основні виклики, ризики, можливості, інновації».

Софія Бугаєнко, Спеціаліст з питань інтелектуальної власності Національного офісу інтелектуальної власності та інновацій України, Київ, Україна з доповіддю «Впровадження інновацій щодо захисту прав інтелектуальної власності в аграрному секторі».

Проф. Антоніос Маніатіс, юрист Верховного суду Греції з доповіддю «Законодавство Європейського Союзу про географічні зазначення».

Володимир Печко, к.е.н., голова Громадської спілки «Асоціація садівників, виноградарів і виноробів України» з доповіддю «Інновації як складова стратегічного розвитку виноградарсько-виноробного комплексу аграрного сектору України».

Богдан Шаповал, к.е.н., генеральний директор U-food Association з доповіддю «Маркетингові підходи до поширення українських брендів у сфері харчових продуктів на міжнародному ринку збуту».

У конференції взяли участь близько 100 учасників з України, Польщі, Аргентини, Бельгії, Бразилії, Греції, Естонії, Іспанії, Італії, Македонії, Туреччини. Серед спікерів були як науковці, так і представники влади, асоціацій, бізнесу. Різноманітність актуальних виступів підтвердила важливість інновацій та інтелектуальної власності в аграрній сфері.

Конференція пройшла у гібридному форматі: он-лайн на платформі MS Teams та на Факультеті права та адміністрації Університету Адама Міцкевича, м. Познань, Польща. Захід відбувся англійською мовою в рамках гранту The Iwan Wyhowski Award 2023.