N 2023-10-18_foto_2Заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов взяв участь у Форумі «Трансформація продовольчої системи в Україні», який відбувся на 17 жовтня 2023 року ) у м. Рим, Італія на базі Міжнародної організації «International Fund for Agricultural Development» (IFAD) за підтримки Проекту міжнародної технічної допомоги «Німецько-український агрополітичний діалог».

Він був єдиним представником наукової спільноти у складі делегації українських аграрників на чолі з заступником Міністра аграрної політики та продовольства України Маркіяном Дмитрасевичем.

У рамках заходу учасники обговорили тенденції та наслідки трансформації продовольчої системи України, у тому числі ті, що зумовлені дією воєнного стану, а також обмінялися думками щодо перспективних моделей регулювання трансформацій у майбутньому, зокрема, адаптації продовольчих систем України до європейських стандартів.

Результати обговорення стануть підґрунтям для вироблення відповідних політичних рекомендацій, у тому числі в контексті подальшої європейської інтеграції України.

Микола Пугачов взяв активну участь у формуванні пропозицій за результатами Форуму для українських та європейських партнерів щодо аналітичного супроводу майбутнього вступу України в ЄС, зокрема оцінки економічних наслідків для аграрної галузі.

До роботи у Форумі долучились представники ЄС, міжнародних фінансових інституцій – Світового Банку та Міжнародної фінансової корпорації, агенцій ООН – Всесвітньої продовольчої програми (WFP) та Продовольчої та сільськогосподарської організації (FAO), а також представники Верховної Ради України, міністерств та відомств, наукових установ, провідних профільних громадських організацій.