unian kozakПовномасштабне вторгнення російських окупантів на українську землю торкнулось як виробників молочної сировини, так і її переробників та споживачів. Адже відбулись порушення ланцюгів постачання між фермами, переробними підприємствами та торговельними мережами. Також було зруйновано чимало виробничої та логістичної інфраструктури.

"Фермери з метою економії кормів переводили корів на дворазову годівлю та оптимізували раціони, що відповідно знижувало надої. На окупованих територіях ферми зазнали повного або часткового руйнування. На багатьох із них не було можливості доїти та годувати тварин, що мало відповідні наслідки, зокрема призвело до важких захворювань тварин. Багато ферм було пограбовано, поголів’я знищено окупантами", – сказала агенції УНІАН головний науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції "Інституту аграрної економіки" Ольга Козак.

За її словами, через декілька тижнів від початку повномасштабної війни молочний сектор країни зміг адаптуватись до нових умов. Проте восени 2022 року галузь відчула на собі ще й проблеми, зумовлені зумисним пошкодженням енергетичної інфраструктури окупантами, але й до цих викликів вона теж згодом пристосувалась.

Джерело: УНІАН