konf bezdushna16 листопада 2022 року у Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки» відбулася ХІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Обліково-фінансова наука і практика: пріоритети розвитку та місія у воєнний час».

Захід мав за мету обговорити пріоритети та визначити напрямки розвитку обліково-фінансової науки і практики в Україні у складних умовах воєнного стану.

Вітаючи учасників конференції, директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко зазначив, що роль обліково-фінансової професії в діяльності економічних суб’єктів є надзвичайно важливою і в мирні часи. Але її значення зросло в умовах повномасштабного вторгнення рф в Україну і набуде особливої ваги у повоєнні часи, коли  розпочнеться відбудова аграрного сектору економіки. Тому вже зараз необхідно визначити пріоритети подальшого розвитку обліково-фінансової науки і практики.

На думку академіка НААН Валерія Жука,valerii zhuk у воєнний час сфера обліку та  фінансів виконує низку важливих завдань. Серед них, зокрема, здійснюється безперервне обліково-фінансове забезпечення бізнесу й державних установ, забезпечується супровід наповнення бюджетів усіх рівнів та інший необхідний воюючій країні функціонал. Бухгалтери продовжують роботу навіть на тих підприємствах, які тимчасово припинили виробничо-господарську діяльність. Вітчизняний інститут бухгалтерського обліку забезпечує потребу в обліково-фінансових кадрах новостворених військових частин та волонтерського руху. Бухгалтери-фінансисти активно включились у забезпечення обрахунків шкоди та збитків від наслідків воєнних дій у соціальній сфері та бізнесі.

Почесний учасник конференції академік НААН Петро Саблук,sabluk у своєму виступі зауважив, що у ці нелегкі для України часи на науковців покладається важлива місія, яка полягає у науковому забезпеченні вирішення економічних, облікових фінансових проблем, з якими стикнулись вітчизняні підприємства у воєнний час.

Учасники дискусії розглянули та обговорили питання:

  • облікової і амортизаційної політики воєнного та повоєнного часу:
  • обліку і оцінки шкоди та збитків, завданих Україні війною,
  • податкової, фінансово-кредитної та бюджетної політики воєнного та повоєнного часу,
  • обліково-фінансового забезпечення проектів відродження економіки,
  • розвитку звітності та  аудиторської діяльності воєнного та повоєнного часу та їх напрямки.

За результатами обговорення учасники конференції дійшли висновку щодо необхідності об’єднання зусиль обліково-фінансової науки, освіти та практики у боротьбі з російською агресією та подоланні руйнівних наслідків для суб’єктів господарювання та економіки в цілому.

Прийняту на конференції резолюцію надіслано до Офісу Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України, Державної служби статистики України, Фонду державного майна України.

У заході взяли участь близько 85 представників закладів освіти, наукових установ, громадських організацій та інших заінтересованих сторін.

Організатор – Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» за підтримки Національної академії аграрних наук України, Інституту обліку і фінансів НААН, Федерації аудиторів, бухгалтерів і фінансистів АПК України, Варшавського університету природничих наук – SGGW (Польща), Інституту розвитку сільського господарства ім. Лейбніца в країнах з перехідною економікою (IAMO) (Німеччина) та журналу «Облік і фінанси».