zerno unian"Що стосується попередніх очікувань, то з української сторони спочатку висловлювалися сподівання на вивезення максимально 3 млн тонн продукції на місяць морським транспортом. Вже у вересні ця цифра була помітно перевищена, тому подальші перспективи сприймаються з обережним оптимізмом. На даний час, при збереженні існуючих темпів експорту за допомогою "зернового коридору" Україна сподівається щомісяця стабільно експортувати до 4 млн тонн аграрної продукції", - сказав агенції УНІАН старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва "Інституту аграрної економіки" Богдан Духницький.

Він підкреслив, що з врахуванням наземних перевезень, до завершення дії зернової угоди в листопаді цього року ми можемо вивезти з портів все зерно минулорічного урожаю.

Руйнівна війна разом з проблемами з експортом агропродукції також спричинила нестачу зерносховищ для нового врожаю. Частину елеваторів було знищено або окуповано загарбниками, що також тисне на українських аграріїв.

В результаті цього, за оцінками науковців "Інституту аграрної економіки", в Україні з урахуванням прогнозу урожаю зернових та олійних 2022 року і перехідних минулорічних запасів може не вистачити потужностей для зберігання 10-15 млн тонн збіжжя.

"Поки що орієнтиром виступає 19 листопада, коли, за існуючими домовленостями, спливуть перші чотири місяці імплементації "угоди". В будь-якому разі, подальший розвиток подій тут передбачити практично неможливо, хоча Україна й має однозначну підтримку ООН", - наголосили в "Інституті аграрної економіки".

Джерело: Інформацйне агенство УНІАН