export shЗа даними Державної митної служби України, експорт агропродовольчої продукції у січні-червні 2022 року склав 10107 млн дол. США. Це на 703 мл дол. США – тобто майже на 7 % – менше відповідного показника 6 місяців 2021 року, поінформував старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Богдан Духницький.

За його словами, основне зниження обсягів вітчизняного експорту почалося з березня – після повномасштабного російського вторгнення в Україну. Якщо протягом березня-червня 2021 року український аграрний експорт склав 7473 млн дол. США, то за відповідний період 2022 року він зменшився на понад 40 % – до 4431 млн дол. США.

Продукція сільського господарства і харчової промисловості надалі домінує у структурі загального експорту – за 6 місяців поточного року її частка перевищила 44 %.

Головними товарними групами в агропродовольчому експорті України у І півріччі 2022 року залишаються зернові (4235 млн дол. США), олії та жири (2754 млн дол. США), олійні культури (993 млн дол. США), залишки переробної промисловості (549 млн дол. США), м’ясо і субпродукти (456 млн дол. США).

Водночас зниження аграрного імпорту в Україну було більш відчутним. За січень-червень 2022 року за кордоном закупили агропродовольчої продукції на суму 2762 млн дол. США, тобто на 24 % менше, ніж у відповідному періоді 2021 року.

Україна продовжує здійснювати міжнародну торгівлю продовольством у надзвичайно складних умовах, спричинених російською агресією, тому зниження її показників стало наслідком негативного впливу багатьох пов’язаних з цим факторів. Нині основне завдання для українського агробізнесу, орієнтованого на експорт, полягає у мінімізації втрат й адаптації до постійних змін соціально-економічного середовища та низької прогнозованості кон’юнктури світових ринків, підсумував Богдан Духницький.