ks vyznachennia_shkodyУ результаті воєнних дій агропідприємства зазнають втрат як від прямих руйнувань, загибелі, крадіжок активів, так і від унеможливлення дотримання технологій виробництва, що зумовлює непрямі збитки/упущену вигоду підприємств по усій території України. Вирішення проблеми прискорення і масштабування обрахунків таких збитків, окрім методик незалежної експертної оцінки, потребує прийняття міністерствами і застосування в практиці галузевих методичних рекомендацій для самостійного визначення комісіями і спеціалістами підприємств розмірів втрат, такої думки дійшли учасники засідання круглого столу «Обговорення змісту і порядку застосування методичних рекомендацій з визначення шкоди та збитків, завданих агропідприємствам війною», який відбувся у Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки» 22 червня 2022 року.

Учасники заходу обговорили спільні розробки науковців Інституту аграрної економіки та Інституту обліку і фінансів розроблені напрацювання – Методичні рекомендації з фіксування прямої шкоди, завданої сільськогосподарським підприємствам внаслідок збройної агресії російської федерації, та Рекомендації з фіксації та визначення непрямих збитків агропідприємств від війни.

Рекомендації представив керівник авторського колективу представник Інституту аграрної економіки, академік НААН Валерій Жук. Для фіксування завданих збитків на сільськогосподарських підприємствах, що постраждали внаслідок бойових дій, необхідно проводити інвентаризацію пошкодженого майна, землі та біологічних активів, а також здійснювати розрахунок непрямої шкоди у вигляді упущеної вигоди підприємств, наголосив він у своєму виступі.

При встановленні фактів втрати, псування, крадіжок, пошкодження чи руйнування майна сільськогосподарського підприємства внаслідок воєнних дій на території України обов’язково проводиться інвентаризація, яка передбачає відео-, фотофіксацію і документування виявлених фактів завданої шкоди, зазначила к.е.н., директор Інституту обліку і фінансів Євгенія Попко, описуючи загальний механізм проведення таких робіт на підприємствах, їх нормативне забезпечення та процедуру документального оформлення.

У дискусії взяли участь представники Міністерства фінансів України, Фонду державного майна України, голова Аудиторської палати України, голова Національної асоціації судових експертів України, представники Державної служби статистики України, громадських організацій та професійних аудиторів і оцінювачів.

За результатами обговорення було сформовано резолюцію, що містить рекомендації щодо подальших кроків спільної роботи Національної ради з відновлення України від наслідків війни, урядової Комісії з проведення аудиту збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії російської федерації, міністерств та місцевих органів виконавчої влади, громадських організацій, наукових установ та професійних об’єднань щодо розробки і реалізації заходів з відновлення України від наслідків війни.

Зазначений документ надіслано до Кабінету Міністрів України, Офісу Президента України, Міністерства економіки України, Міністерства інфраструктури України, Міністерства аграрної політики та продовольства України,  Фонду державного майна України та інших органів влади.

В онлайн заході взяли участь понад 100 представників органів виконавчої влади України, громадських організацій, аудиторів та судових експертів, наукових установ та закладів вищої освіти.

Організатори – Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» та Інститут обліку і фінансів.

Резолюція круглого столу