ryba ta_moreproduktyРиба та морепродукти традиційно входять до топ-3 основних видів імпортованого до України агропродовольства. У 2020 році частка продуктів цієї групи у структурі зарубіжних поставок сільгосппродукції до України виявилась найбільшою і склала близько 11 %, поінформував старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Богдан Духницький.

За даними Державної митної служби України, у 2021 році обсяги імпорту продукції групи «Риба, ракоподібні і молюски» становили 874 млн дол. США, на 28,6 % перевищивши вартість закупівель цього виду агропродовольства у 680 млн дол. США 2020 року, зауважив експерт.

За його словами, Україна закуповує переважно морожену, а також свіжу й охолоджену рибу, рибне філе і різних ракоподібних.

Найбільше риби і морепродуктів до України зазвичай ввозиться з Європи та Північної Америки.

Лідируючу позицію за вартістю поставок цього виду продукції до нашої країни вже понад 15 років поспіль утримує Норвегія. У 2021 році її вартісна частка залишилась найбільш вагомою у вітчизняному імпорті продуктів моря, склавши 35,2 %, зазначив Богдан Духницький.

Значно менші частки у вартісних обсягах поставок риби та морепродуктів зайняли Ісландія (13,2 %), США (7,7 %), Канада (5,6 %), Велика Британія (4,7 %) та Іспанія (4,4%).

Сукупно ці шість країн сформували 2021 року майже 71 % імпорту продукції даної групи до України, підсумував Богдан Духницький.