export oliiniЗа січень-вересень 2021 року Україна експортувала олійних культур на 1409 млн дол. США, на 36 % перевищивши показник за відповідний період минулого року, поінформував старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Богдан Духницький.

За результатами дев’яти місяців поточного року, лідируючу позицію за обсягами експорту товарів цієї групи посідає ріпак. Його продали за кордон 1,7 млн т на суму 1063 млн дол. США. Експортні продажі 0,5 млн т сої принесли вітчизняним агровиробникам виручку у 293 млн дол. США.

Характерною ознакою січня-вересня 2021 року стало збереження впливу європейського вектору у вітчизняному експорті олійних культур. Загалом країни – члени ЄС закупили в Україні більше 60 % продукції цієї групи, зазначив науковець.

Німеччина продовжує утримувати лідируючу позицію в рейтингу найбільших імпортерів вітчизняних олійних. Її частка у загальному експорті цієї продукції склала 21,5 %. За дев’ять місяців 2019 року ця країна закупила українських олійних культур на суму 308 млн дол. США, констатував Богдан Духницький.

Відчутно менші закупівлі олійних культур здійснюють Бельгія (11,2 %), Пакистан (10,9 %), Нідерланди (9,4 %), Франція (6,0 %), Білорусь (6,0 %), Туреччина (5,4%).

Сумарна частка цих восьми країн у вітчизняному експорті складає 70 %.

У січні-вересні 2021 року Україна експортувала різних олій на 4674 млн дол. США, що на 18 % більше минулорічних показників за відповідний період, зазначив Богдан Духницький.

Основним експортним товаром цієї групи є олія соняшникова. Її продали на ринки країн світу на суму 4,3 млрд дол. США – на 0,6  млрд дол. США більше, ніж за дев’ять місяців 2020 року.

Домінуючим покупцем жирів і олій українського виробництва традиційно виступає Індія. За дев’ять місяців цього року її частка у структурі українського експорту цього виду продукції склала 28,1 %, зазначив експерт.

Решта основних країн-імпортерів помітно поступаються їй за вартісними обсягами закупівель: Китай – 14,1 %, Нідерланди – 10,3 %, Іспанія – 6,9 %, Ірак – 5,8 % та Польща –5,6 %.

Сукупно на ці країни припадає близько 71 % вартості експорту олій та жирів, зауважив Богдан Духницький.