prybutokЗа підсумками 2020 року чистий прибуток підприємств сільського, лісового та рибного господарства склав 81,1 млрд грн і став торік найбільшим серед усіх видів економічної діяльності в Україні, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академіr НААН Юрій Лупенко, коментуючи нещодавно оприлюднені дані Державної служби статистики України щодо підсумків діяльності підприємств за видами економічної діяльності за 2020 рік.

Торік 82,6 % підприємств галузі (за КВЕД) одержали 107,9 млрд грн чистого прибутку, тоді як лише 17,4 % підприємств закінчили рік зі збитками у 26,8 млрд грн Це найкращі показники серед усіх видів економічної діяльності, де загалом було 71,0 % прибуткових і 29,0 % збиткових підприємств, зазначив науковець.

Найбільше чистого прибутку – після сільського господарства – принесли економіці підприємства сфери фінансової та страхової діяльності (25,3 млрд грн), оптової та роздрібної торгівлі; ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів (22,2 млрд грн), охорони здоров’я та надання соціальної допомоги (18,9 млрд грн), транспорту, складського господарства, поштової та кур’єрської діяльності (18,0 млрд грн), інформації та телекомунікацій (14,3 млрд грн).

Водночас значні збитки підприємств промисловості (‑39,8 млрд грн) та сфери операцій з нерухомим майном (‑35,2 млрд грн), меншою мірою – професійної, наукової та технічної діяльності (‑12,5 млрд грн) та інші суттєво зменшили загальний фінансовий результат, зазначив Юрій Лупенко.

За його словами, частка прибуткових підприємств інших видів економічної діяльності також значно поступається рівню, що склався у сільському господарстві (за КВЕД). Зокрема, найближчий рівень був у сфері охорони здоров’я та надання соціальної допомоги (75,6 %), ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів (74,1 %), транспорту, складського господарства, поштової та кур’єрської діяльності (71,3 %). В інших сферах, включаючи промисловість (69,2 %), частка прибуткових підприємств була меншою за загальний рівень по економіці, найменша — у сфері мистецтва, спорту, розваг та відпочинку (53,4 %) і тимчасового розміщування й організації харчування (58,8 %).

У 2019 році, нагадав науковець, фінансовий результат (сальдо) до оподаткування підприємств сільського господарства (за КВЕД) склав 91,3 млрд грн, а частка прибуткових підприємств - 83,0 %, тоді як в цілому по економіці – 671,9 млрд грн і 74,0 % відповідно.

Отже, за підсумками 2020 року прибутки сільськогосподарських підприємств зменшились майже на 10 млрд грн при збереженні найвищої частки прибуткових підприємств, підсумував Юрій Лупенко.