agrotimes zakharchuk_14Під урожай 2021 року Україна сертифікувала 21,4  тис. тонн насіння озимого ячменю, зокрема й 326 тонн ввезеного з-за кордону (іноземної селекції).

Про це АgroТimes повідомив завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення ННЦ «Інститут аграрної економіки» д. е. н. Олександр Захарчук.

За його даними, на території України торік було вироблено по 10,5 тис. тонн насіння озимого ячменю іноземної й вітчизняної селекції (по 49% загального обсягу).  На своїх полях українські аграрії посіяли торік 44 сорти (31 – іноземної і 13 – вітчизняної селекції) озимого ячменю.

«Частка насіння вітчизняної селекції за останнє десятиріччя зменшилася на 26%», – підкреслив Олександр Захарчук.

Він уточнив, що загальна потреба у насінні озимого ячменю  для забезпечення посівних площ під виробничими посівами (близько 1,0 млн га) становить 220 тис тонн.

«Якщо прийняти, що лише дві третини із виробленого кондиційного насіння буде реалізовано, це близько 14,3 тис тонн, або 6,5% загальної потреби. Для порівняння: середньоєвропейський показник становить 50%», – підкреслив Олександр Захарчук.

Джерело: АgroТimes