s h_vyrobnytstvoЗа прогнозом науковців Інституту аграрної економіки, у 2020 році обсяги виробництва сільськогосподарської продукції в Україні зменшаться проти попереднього року на 3,6 %, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи чергову розробку наукового колективу під керівництвом академіка НААН Віктора Меселя-Веселяка «Прогноз виробництва сільськогосподарської продукції в Україні у 2020 році (лютий 2020 року)».

За його словами, таке зниження відбудеться за рахунок зменшення на 5,1 % виробництва рослинницької продукції – переважно зернових культур (-10 %). Також очікується зменшення виробництва насіння соняшнику, ріпаку та овочів, зазначив науковець.

Обсяги виробництва продукції тваринництва, за розрахунками вчених Інституту аграрної економіки, збережуться майже на рівні 2019 року (+ 0,6 %). Причому цей приріст буде досягнуто за рахунок зростання продукції птахівництва, тоді як по решті основних продуктів тваринницької галузі продовжиться спад виробництва.

Сповільнення спадної динаміки можливе, передусім, за рахунок мінімізації зменшення обсягів виробництва основних сільськогосподарських культур – пшениці, кукурудзи, соняшнику, картоплі, овочів, а також молока та м’яса свиней, підсумував Юрій Лупенко.