2020-02-05 lupenko_agrarian-union_congressЗапровадження обігу сільськогосподарських земель в Україні має здійснюватись, в першу чергу, в інтересах українського селянства. Таку позицію вітчизняні вчені-аграрники відстоюють з 1991 року, зазначив віце-президент НААН, директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи на Позачерговому з’їзді Громадської спілки «Аграрний союз України», що відбувся 5 лютого 2020 року у Києві.

За його словами, науковцями Інституту аграрної економіки була розроблена вітчизняна селозберігаюча модель запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення. Вона, зокрема, передбачає поетапний підхід: спочатку для фізичних осіб, які проживають у сільській місцевості і працюють у сільському господарстві, і лише через 3-5 років – для сільськогосподарських підприємств.

Ця модель доповідалась на парламентських слуханнях  із земельних питань у 2017 та 2019 роках, обговорювалась і в цілому підтримувалась Аграрним союзом України та Асоціацією фермерів та землевласників України, з нею погоджувалось Міністерство аграрної політики та продовольства України, зазначив Юрій Лупенко.

Пропозиції науковців були направлені до Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики у вигляді постатейних пропозицій до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, який виноситься на друге читання (реєстр. № 2178-10).

Однак найбільш принципові з них поки що залишаються неврахованими, поінформував доповідач. Серед них, зокрема, запровадження обігу спочатку для фізичних осіб, спеціальні вимоги до покупців (проживання і особиста зайнятість за місцем розташування земельної ділянки), обмеження концентрації земельної власності у одного покупця не більше 300–500 га.

У вітчизняних аграріїв є підстави і можливості для того, щоб їх інтереси були максимально враховані при запровадженні обігу сільськогосподарських земель, підсумував Юрій Лупенко.