syrna tarilkaСирна тарілка або французькою «plateau de fromage», поступово перетворившись на необхідний елемент вишуканого святкового столу, набуває популярності також в Україні. Класична сирна тарілка на новорічний стіл обійдеться в середньому у 300 грн, поінформувала провідний науковий співробітник Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Ольга Козак.

За її словами, нині українська молокопереробна галузь дозволяє скласти сирну тарілку з елітних сирів вітчизняного виробництва.

Розрахунок здійснювався на компанію із 4-6 дорослих осіб. Обсяг сиру на одну особу складає 100-150 г.

Для прикладу було обрано п’ять загальновідомих типів елітних сирів українського виробництва: м’який (брі), напівм’який (гауда витриманий), твердий (маасдам), екстра твердий (пармезан) та сир з блакитною цвіллю (рокфор).

Ціна за 1 кг вітчизняного сиру в торговельних мережах на кінець грудня 2019 року складала: брі – 400-450 грн, гауда витриманий – 300-350 грн, мааздам – 250-350 грн, пармезан – 400-500 грн, рокфор – 450-500 грн.

Така ж тарілка із імпортними сирами тих самих типів коштуватиме на 40-60% дорожче – 420–480 грн.

Сирна тарілка як новий елемент гастрокультури лише входить в харчові вподобання українців і поки що не носить масовий характер, обмежуючись як купівельною спроможністю населення, так і переважаннями традиційної кухні. Втім, її прихильників стає все більше. Це підтверджують дані щодо імпорту елітних сирів, згідно з якими за 11 місяців 2019 року цього виду молочної продукції завезли в Україну в 1,7 разу більше, ніж за січень–листопад минулого року, підсумувала Ольга Козак.

 

Довідка
Сирна тарілка («plateau de fromage») – класична французька закуска, яка складається із щонайменше 5 видів благородних та елітних сирів, правильно підібраних та красиво поданих, – поширилася світом, перетворившись у ціле мистецтво. Основною причиною цього стала зміна мислення щодо світу сиру з відповідним зростанням прихильників цього продукту на планеті.
Чітких правил приготування та подачі сирної тарілки немає, проте існує ряд загальних рекомендацій, яких бажано дотримуватися.
Традиційно сири викладають на дерев’яній дошці круглої або прямокутної форми. Естетам пропонується спеціальна сирна дошка в комплекті з набором ножів для нарізки різних видів сиру.
Варіацій сирів існує дуже багато, проте класична тарілка містить п’ять смаків сиру: м’який, напівм’який, твердий, екстра твердий, гострий з блакитною плісенню. На дошці розміщують непарну кількість сирів, викладаючи їх по колу, за часовою стрілкою, від найніжніших і м’яких до найбільш твердих і гострих. Починають викладати з відмітки на «шосту годину». Між сирами залишають певну відстань для запобігання змішування смаками та ароматами.
Перед подачею сири дістають із холодильника на годину, щоб при кімнатній температурі вони максимально розкрили свої якості. Сири можна подавати великими шматками, щоб кожен сам собі нарізав шматочки, або ж порізати невеликими порціями. В середині тарілки або між сирами розміщують супроводжуючі компоненти: горіхи, фрукти, джеми, сухофрукти, оливки, мед.