lupenko parl_slukh_2Обіг сільськогосподарських земель має запроваджуватися поетапно. Спочатку для селян – фізичних осіб, безпосередньо зайнятих у сільському господарстві, тих, які проживають у сільській місцевості. А вже потім через 3-5 років – для всіх інших покупців, включаючи й юридичних осіб, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи на парламентських слуханнях «Земельна реформа: вітчизняна модель обігу земель сільськогосподарського призначення», які відбулися 4 грудня 2019 року.

На його думку, такий підхід дозволить сформувати на селі потужний середній клас як основу успішного сільського розвитку.

Нині середньорічні доходи сільських домогосподарств і агропідприємств різняться майже у 1500 разів (!), поінформував науковець. До прикладу, торік грошові доходи одного сільського домогосподарства складали 95 тис. грн, тоді як одного сільгосппідприємства – понад 140 млн грн.

Такий дисбаланс унеможливлює їх конкуренцію за умов одночасної участі у купівлі землі. Отже, про участь юридичних осіб у купівлі земель сільськогосподарського призначення можна говорити лише після використання селянами свого переважного права, підсумував Юрій Лупенко.