milk 2У 2019 році виробництво молока в Україні вперше за роки незалежності опуститься нижче 10 млн т, поінформувала провідний науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Ольга Козак.

За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, цього року обсяги виробництва молока можуть скоротитися порівняно з минулим роком на 3,5% – до 9710 тис. т.

При цьому на підприємствах виробництво цього виду продукції зменшиться з 2755,5 тис. т до 2721 тис. т (-1,3%). У господарствах населення виробництво молока скоротиться з 7308,5 тис. т до 6988 тис. т (-4,4%).

За оцінками учених, поголів’я корів може зменшитися до 1840 тис. голів (-4,1%), у тому числі: на підприємствах – до 440 тис. голів (-5,9%), а у господарствах населення – до 1400 тис. голів (-3,6%).

Найбільш критичною є ситуація з поголів’ям корів у сільськогосподарських підприємствах. Адже 2018 року – вперше за часів незалежності України (!) – вони продемонстрували приріст на 1,2%. Натомість у поточному – вирізали майже 30 тис. корів, висловила занепокоєння експерт.

Відповідно до скорочення виробництва молока за 9 місяців відмічається зменшення обсягів його реалізації на переробні підприємства: сільськогосподарськими підприємствами – на 4%, господарствами населення – на 23%. Тобто, за 2019 рік переробні підприємства недоотримають порівняно з минулим роком до 10% молока, спрогнозувала Ольга Козак.

За її словами, дефіцит якісної сировини, в свою чергу, зумовлює підвищення ціни на неї. Так, темп зростання ціни на молоко в 2019 році був вищим, ніж торік. Ціна за січень-вересень поточного року зросла на 7,4% проти аналогічного періоду 2018 року.

Внутрішня ціна в Україні на якісне молоко вже давно відповідає – а в останні місяці навіть перевищує (!) – світовій. Така тенденція буде зберігатися до кінця року.

Водночас витрати на матеріально-технічні ресурси, що споживаються в молочному виробництві, зросли за 9 місяців лише на 1,2%.

За таких умов, рентабельність виробництва молока у підприємствах у 2019 році очікується на рівні 18-20%, спрогнозувала Ольга Козак.