zti2019Сільськогосподарська обслуговуюча кооперація є ключовим пріоритетом аграрної політики України щодо розвитку форм господарювання на селі, зауважив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко на відкритті Всеукраїнської науково-практичної конференції «Кооперативні читання: 2019 рік», що відбулася 7 червня 2019 року у Житомирському національному агроекологічному університеті.

На його думку, нині сільськогосподарська обслуговуюча кооперація має всі підстави для свого прискореного розвитку. В Україні сформувався потужний сектор малого бізнесу, який продовжує свій розвиток у напрямку розширення сімейного фермерства – найбільш сприятливої форми для забезпечення сталого розвитку сільських територій. Саме сімейне фермерство дає можливість поєднати інтереси жителів села та сільськогосподарських товаровиробників щодо зростання сільськогосподарського виробництва, розвитку сільськогосподарського і несільськогосподарського підприємництва на селі, зміцнення сільських громад та гармонійного розвитку сільських територій, підкреслив вчений.

Дійсно, сьогодні дрібнотоварний сектор займає далеко не провідні позиції у структурі сільськогосподарського виробництва. Однак нарощування його частки однозначно є гарантією стабільності зростання об’єднання інтересів підприємців та жителів сільських територій. Спроби великих товаровиробників підпорядкувати собі кооперативний рух можуть сприяти зростанню економічній ефективності сільськогосподарського виробництва, однак стримуватимуть сталий розвиток сільських територій.

Світовий досвід та результати досліджень Інституту аграрної економіки свідчать, що нарощування кооперативного руху на селі має здійснюватись через прискорений розвиток сімейного фермерства. Цей розвиток можна і потрібно забезпечити на основі стимулювання відповідної трансформації особистих селянських господарств.

За нашими розрахунками, до 2025 року за рахунок цього можна збільшити  кількість сімейних господарств майже у 10 разів, обсяги їх виробництва сільськогосподарської продукції – у 5 разів, а кількість кооперативів до одного на 3-4 сільських населених пунктів, підсумував Юрій Лупенко.