investyciiЗа даними Державної служби статистики України, обсяг інвестицій, спрямованих у вітчизняне сільське господарство у 2015 році, у розрахунку на 1 га сільськогосподарських угідь складав 36 дол. США. Аналогічний показник складав у Росії 26 дол. США, а у Казахстані – 8 дол. США, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

Водночас, зауважив він, за обсягом інвестицій у розрахунку на 1 га ріллі Україна випереджає Казахстан лише в 1,4 разу – 42 дол. США проти 31 дол. США. Росії ж поступається у 1,5 разу – 42 дол. США проти 64  дол. США.

У сусідніх Польщі та Білорусі рівень інвестування значно вищий – 77 дол. США і 148 дол. США відповідно у розрахунку на 1 га сільськогосподарських угідь. При цьому обсяги інвестицій на 1 га ріллі складають у Польщі 101 дол. США, а у Білорусі – 236 дол. США.

У країнах Європейського Союзу обсяг інвестицій у сільське господарство у розрахунку на 1 га сільгоспугідь в середньому складає відповідно 326 дол. США, а ріллі – 545 дол. США, зазначив науковець.

Оскільки від рівня інвестицій значною мірою залежить конкурентоспроможність аграрного сектора економіки України, нарощування обсягів його інвестування слід вважати пріоритетним завданням, підсумував Юрій Лупенко.