2017-09-12 lupenko_pidlisetskiy_conference12 вересня 2017 року у Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки» відбулася науково-практична конференція «Формування й відтворення аграрного капіталу та розвиток ринків матеріально-технічних ресурсів», присвячена 80-ій річниці від дня народження видатного вченого-економіста члена–кореспондента НААН Гліба Макаровича Підлісецького (1937–2013).

Своє наукове життя Гліб Підлісецький присвятив становленню, розвитку й поглибленню досліджень проблем ефективності використання основних засобів у сільськогосподарській галузі, зазначив у своєму вступному слові директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

Українському науково-дослідному інституту економіки і організації сільського господарства (нині – Інститут аграрної економіки) Г.М. Піділсецький віддав 50 років своєї активної діяльності, пройшовши у ньому шлях від аспіранта до заступника директора з наукової роботи.

За словами Юрія Лупенка, вже на початок 1980-х років Г.М. Підлісецький сформувався як визнаний науковий авторитет, один із фундаторів дослідження проблем підвищення ефективності капіталовкладень та використання основних виробничих засобів у сільськогосподарському виробництві. З набуттям Україною незалежності науковець став одним із провідних розробників теоретико-методичних засад становлення відносин власності в ринкових умовах.

Творчий доробок вченого налічує 346 видань. Наукова діяльність Г. М. Підлісецького отримала визнання на найвищому рівні: в 1992 році йому було присвоєно звання професора, у 2008 році – звання «Заслужений діяч науки і техніки України», в 1995 році він став членом-кореспондентом УААН (нині НААН). Щире захоплення обраним науковим напрямом Гліб Макарович передав своїм учням − він підготував двох докторів та 13 кандидатів економічних наук.

Вшанувати пам’ять Г.М. Підлісецького прийшли провідні науковці, колеги, його учні.

З доповіддю «Постать Підлісецького Г.М. у розвитку аграрної економічної науки» виступив академік-секретар Відділення аграрної економіки і продовольства НААН, академік НААН Петро Саблук.

З доповідями щодо актуальних питань розвитку аграрного капіталу, ринку матеріально-технічних ресурсів та інших, визначення ролі та місця наукових досліджень Г.М. Підлісецького в них, характеристики його особистості та спогадами про спільну роботу виступили д.е.н., Євгеній Ходаківський (Житомирський національний агроекологічний університет), д.е.н. Людмила Курило (Національний університет «Києво-Могилянська академія»), д.е.н. Любов Михайлова (Сумський національний аграрний університет), д.е.н. Віталій Зіновчук (Житомирський національний агроекологічний університет), к.е.н. Наталія Перепелиця (ННЦ «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства»), к.е.н. Андрій Непочатенко (Білоцерківський національний аграрний університет), к.е.н. Микола Герун (Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки»).

На завершення завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук презентував виступ «Наукова діяльність Г.М. Підлісецького в контексті формування та відтворення аграрного капіталу України».

Старший син науковця – керівник Київського обласного фонду підтримки підприємництва, к.е.н. Юрій Підлісецький, який взяв участь у конференції, поділився спогадами про свого батька, подякував учасникам заходу за вшанування пам’яті Г.М. Підлісецького та високо оцінив рівень організації та проведення науково-практичної конференції.

Гліб Макарович Підлісецький був і залишається одним із корифеїв аграрної економічної науки, який вірою і правдою служив цьому сегменту науки, щиро любив Україну і прагнув посилення її позицій на міжнародній арені, зазначив закриваючи засідання Юрій Лупенко.

У заході взяли участь близько 70 представників провідних аграрних науково-дослідних установ.

Організатори – Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки», Національний науковий центр «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства» та Національний університет біоресурсів і природокористування України.