2017-06-22 prognoz-vyrobnytstvaЗа прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, уточненими з урахуванням несприятливих погодних умов, зростання цін на матеріально-технічні ресурси, що споживаються сільським господарством, та дефіциту коштів прогнозується незначний спад обсягів сільськогосподарського виробництва у 2017 році, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, обсяги виробництва валової продукції сільського господарства у 2017 році складуть 244,1 млрд грн, що на 4,1% менше минулорічних показників.

За уточненими станом на початок червня прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, валова продукція рослинництва зменшиться на 5,1% порівняно з 2016 роком і становитиме близько 175,6 млрд грн.

Валова продукція тваринництва прогнозується на рівні 68,5 млрд грн, що на 1,6% менше обсягів 2016 року, поінформував Юрій Лупенко.

Довідка
Наведені дані отримані із застосуванням методики короткострокового (1–2 роки) прогнозування, розробленої творчим колективом Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» під керівництвом академіка НААН Меселя-Веселяка В.Я. на основі методу адаптивного моделювання.
Апробація методики у 2011–2013 роках продемонструвала незначне відхилення між прогнозними і фактичними показниками, що підтверджує високу достовірність прогнозу.
Виробництво сільськогосподарської продукції прогнозується в рослинництві за результатами фактичних і очікуваних посівів сільськогосподарських культур, а у тваринництві з урахуванням поголів’я худоби і птиці станом на 1 червня 2017 року.