15746-20160711В основі сучасної моделі розвитку сільських територій має бути селянин – власник сільськогосподарських угідь. На цьому наголосив у своїй доповіді «Перспективні моделі соціально-економічного розвитку сільських територій» на засіданні Президії Національної академії аграрних наук директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

Сформовані на базі приватної власності на землю сімейні селянські та фермерські господарства вже зараз, і в майбутньому, є основою формування потужного середнього класу на селі, самодостатніх ефективних сільських громад, зростання добробуту та якості життя сільських жителів, зазначив доповідач.

Сучасні моделі розвитку сільських територій мають передбачати максимальне збереження існуючої сільської поселенської мережі, але з новим якісним наповненням, зміцнення сільських громад, розвиток малого та середнього підприємництва та інфраструктури села, розширення державної підтримки сільського розвитку, як це робиться у країнах Євросоюзу.

Реалізація сучасних моделей розвитку потребує завершення земельної реформи, запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення на користь осіб, що проживають і самостійно господарюють на сільських територіях, підкреслив академік Ю. Лупенко.

Засідання Президії НААН відбулося 19 квітня 2017 р. під головуванням президента НААН академіка Ярослава Гадзала, який виступив із вступним словом та підвів підсумки засідання.

У засіданні взяли участь та виступили заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова, директор департаменту з питань місцевого самоврядування та розвитку підприємництва Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлового господарства України Сергій Шаршов, голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков, сільський голова села Потік Миронівського району Київської області Людмила Музичко.

В обговоренні доповіді виступили академіки НААН Григорій Калетнік, Петро Саблук, Броніслав Панасюк, член-кореспондент НААН Ігор Прокопа, директор Інституту «Украгропромпродуктивність» Іван Демчак.

Президія НААН прийняла рішення щодо необхідності посилення наукових досліджень з питань розробки моделей розвитку сільських територій, проведення широкого обговорення наукових розробок та підготовки пропозицій для органів влади з цих питань.