50357При середньорічних темпах приросту 2,1% виробництво валової продукції сільського господарства в Україні у 2025 році може збільшитися до 316,0 млрд грн. Це на 25,7% перевищить показник 2014 року у 251,4 млрд грн, поінформував завідувач відділення організації виробництва та земельних відносин Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Віктор Месель-Веселяк, презентуючи видання «Стратегічні напрями розвитку сільськогосподарського виробництва України (методичні підходи та розрахунки)» (автори Лупенко Ю.О., Месель-Веселяк В.Я., Грищенко О.Ю., Волосюк Ю.В.).

За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, виробництво валової продукції рослинництва 2025 року може збільшитися на 24,0% – до 220,4 млрд грн. Для цього середньорічні темпи приросту обсягів виробництва мають бути на рівні 2,0%.

При середньорічних темпах приросту 2,4% обсяги валового виробництва продукції тваринництва у 2025 році прогнозуються на рівні 95,7 млрд грн. Це на 29,7% перевищить результати 2014 року, зазначив академік.

Необхідною умовою реалізації цього прогнозу є вдосконалення економічних відносин сільського господарства зі сферою переробки сільськогосподарської продукції через формування цін на продукцію. Ці ціни мають відшкодовувати витрати сільського господарства і забезпечувати норму прибутку в розмірі 14% на авансований у виробництво капітал, включаючи вартість землі, підсумував Віктор Месель-Веселяк.