sunflower-seed-cornЗа 2016  рік Україна імпортувала насіння зернових та олійних культур на загальну суму 350,0 млн дол. США. Це у 20 разів перевищує минулорічні обсяги вітчизняного експорту насіннєвого матеріалу, зазначив завідувач відділу ринку матеріально-технічних ресурсів Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук.

За його словами, торік за кордоном закуповувалося переважно насіння соняшника, кукурудзи, ріпаку, сої та жита. На ці види продукції припадає понад 99% вітчизняного імпорту.

У ньому близько 60% – 206,0 млн дол. США – склало насіння соняшнику. Його закуповували у США, Туреччині, Франції та Іспанії.

Майже третина від загальної суми закупівель насіннєвого матеріалу – 114,7 млн дол. США – була витрачена на придбання у Румунії, Польщі та Франції насіння кукурудзи.

Ріпаку торік закупили на 22,2 млн дол. США. Основні постачальники продукції – Німеччина та Франція.

Насіння сої імпортували з Канади та Чехії на 3,5 млн дол. США.

Поставки жита здійснювалися із Данії, Німеччини та Польщі на суму 0,9 млн дол. США.

У 2016 році Україна традиційно імпортувала насіння зернових та олійних культур.

Обсяги зарубіжних поставок зернових культур склали 33,2 тис. т. З них близько 95% – 31,4 тис. т – насіннєва кукурудза.

Імпорт олійних культур становив 32,9 тис. т. Понад 73% з них – 24,2  тис. т –насіння соняшнику. Це найвищий за останні п’ять років обсяг імпорту насіння соняшнику, зауважив експерт.

У 2016 році зберігалася тенденція до скорочення імпорту насіннєвого матеріалу в Україну порівняно з докризовим 2013 роком. Причиною тому різке зниження попиту через девальвацію гривні, військові дії на сході держави, а також локалізація виробництва насіння, яке виробляють вітчизняні та іноземні компанії вже на території України, підсумував Олександр Захарчук.