cropss2016 року рівень рентабельності у рослинництві очікується на рівні 48,9%, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко. За його словами, це на 1,7% нижче порівняно з показниками 2015 року.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, найбільш рентабельним буде виробництво рису (134,8%) та гречки (111,6%), які протягом останніх років демонструють тенденцію зростання, зазначив експерт.

Зокрема, рентабельність рису 2014 року зросла більш ніж утричі проти 2013 року – до 57,6%, 2015 року становила 97,9%, а цього року прогнозується на рівні 134,8%, тобто може збільшитися проти минулорічних показників майже в 1,4 разу.

Рентабельність гречки очікується на рівні 111,6%, тобто в 1,1 разу більше, ніж результат минулого року (100%), який, у свою чергу, перевищив показники 2014 року (29,5%) у 3,4 разу.

Рентабельність виробництва зернових культур залишиться на рівні попереднього року і становитиме 43,1%, поінформував академік.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, крім рису та гречки, серед зернових найбільш рентабельним буде виробництво гороху. Його рентабельність, яка у 2014 році становила 30,2%, торік збільшилася до 55,3%, 2016 року прогнозується на рівні 58,3%.

Рентабельність кукурудзи на зерно дещо знизиться порівняно з минулорічним показником (50,3%) і становитиме 45,1%.

Продовжить зростати рентабельність виробництва пшениці – до 42,8% проти 36,4% минулого року, та жита – до 42,4% при 21,9% у 2015 році.

Рентабельність вівса 2016 року очікується на рівні 34,7%, тобто в 1,6 разу більше, ніж результат минулого року (21,5%), який, у свою чергу, більш ніж удвічі перевищив показники 2014 року (10,7%).

Рентабельність виробництва ячменю збільшиться з 28,3% минулого року до 30%.

Більш ніж у п’ять разів порівняно з показниками 2015 року (58,4%) прогнозується зменшення рентабельності проса – до 11,8%.

І лише виробництво сорго, рентабельність якого минулого року досягла 10%, знову стане збитковим. Причому його рентабельність впаде нижче показника 2014 року (-6%) – до -16,7%.

Серед олійних культур збережеться тенденція до зростання рентабельності виробництва сої та ріпаку.

За прогнозом науковців Інституту аграрної економіки, рентабельність сої може становити 59,4%. Тобто більш ніж у півтора рази збільшиться порівняно з показником минулого року (38,6%), який в свою чергу перевищив результати 2014 року (34,5%).

Очікується що рентабельність ріпаку збільшиться до 53,2% – проти 44,3% у 2015 році та 29,2% у 2014 році.

Рентабельність виробництва соняшника, який протягом останніх років демонстрував стійку тенденцію до зростання – 28,5% 2013 року, 36,5% 2014 року, може зменшитися порівняно з минулорічним показником (80,5%) майже на чверть – до 63,5%.

Рентабельність виробництва цукрових буряків зменшиться порівняно з минулорічним результатом майже на чверть – до 20,4%.

Майже збитковим стане виробництво картоплі: його рентабельність зменшиться до 0,1% проти 24,2% 2015 року.

Рівень рентабельності виробництва овочів відкритого ґрунту знизиться з 47,5% торік до 38,8% цього року. При цьому виробництво овочів закритого ґрунту, рентабельність якого минулого року становила 14,1%, внаслідок підвищення витрат на електроенергію та опалення може знизитися до 1,2%.

Рентабельність баштанних продовольчих культур, виробництво яких торік було неприбутковим (-7%), 2016 року прогнозується на рівні 9,6%.

Рентабельність виробництва плодів збільшиться порівняно з показниками 2015 року (52,6%) майже в 1,3 разу і становитиме 67,5%, майже наблизившись при цьому до показників 2014 року (68,2%).

Рентабельність ягід, яка торік майже у 8 разів перевищила показники 2014 року і становила 86,2%, знизиться до 68,1%.

Рентабельність виробництва винограду зменшиться з 102,3% у 2015 році до 66,5%.

Рентабельність виробництва хмелю прогнозується на рівні 33,9% проти 39,9% у 2015 році.

Отже, серед рослинних культур нерентабельним цього року буде лише виробництво картоплі та сорго, підсумував Юрій Лупенко.