jersey koe_bruin_dringen_LR_19c174b9_580x300Рентабельність виробництва тваринницької продукції прогнозується 2016 року на рівні 11,3%, що майже вдвічі нижче показників 2015 року (22,1%), поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За попереднім прогнозом науковців Інституту аграрної економіки, цього року прибутковим буде виробництво свинини, молока та яєць.

Майже у півтора рази – з 12,6% у 2015 році до 18,2% цього року – збільшиться рентабельність виробництва молока.

Рентабельність виробництва яєць, яка 2015 року становила 60,9%, прогнозується на рівні 35,2%.

Рентабельність виробництва м’яса свиней зменшиться порівняно з минулорічним показником (12,7%) майже у 4,5 разу – до 2,9%.

Виробництво решти продукції тваринництва буде збитковим.

При цьому виробництво інших видів м’яса порівняно з 2015 роком стане ще більш збитковим, зауважив академік. Зокрема, очікується, що рентабельність м’яса птиці – без промислової переробки – цього року складе -11,8% проти -6,1% минулого року, м’яса великої рогатої худоби – на рівні -24,6% (2015 року було -17,9%), а м’яса овець та кіз – на рівні -40,3% проти -29,6% торік.

Дещо зменшиться збитковість виробництва вовни, рентабельність якого у 2015 році становила -61,9%, а цього року прогнозується на рівні -47,2%, зазначив Юрій Лупенко.