dsc 7991_30543501216_o«Наукові засади запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення» – з доповіддю на таку тему директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко виступив на засіданні Президії НААН, яке відбулося 26 жовтня 2016 року.

В процесі земельної реформи, зазначив доповідач, на основі наукових розробок вчених Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», Національної академії аграрних наук, інших наукових установ, фахівців-практиків були сформовані ключові інституції ринку сільськогосподарського призначення. Зокрема, в Україні був створений інститут приватної власності на земельні ділянки сільгосппризначення, розроблена відповідна законодавчо-нормативна база і здійснені на практиці передача земель у колективну власність, паювання земель колективної власності, платного використання земельних ділянок, земельного кадастру, нормативної грошової оцінки та ін.

Проте формування ринку сільгоспземель ще не завершене, у земельних відносинах існують невирішені питання, що стримують їх розвиток, відкладають запровадження обігу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, зауважив академік.

Результати досліджень науковців Інституту аграрної економіки свідчать, що для остаточного формування ринку необхідно поетапне запровадження ринкового обігу сільгоспземель, в першу чергу для сімейних господарств.

Для цього потрібно запровадити ефективні механізми підтримки селян-покупців, рівня ліквідності земельних ділянок, формування їх оптимальних розмірів.

Разом з тим, без запровадження обігу сільгоспземель неможливо забезпечити ефективність приватної власності на землю, залучення інвестицій та іпотечних кредитів, особливо для сімейних господарств, що не мають достатніх ресурсів застави та капіталізації свої діяльності, підсумував Юрій Лупенко.