komitet12357612 жовтня 2016 року за ініціативою народного депутата України Вадима Івченка та рішення Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин відбулися Комітетські слухання «Трансформація агропромислового комплексу України. Стимулювання розвитку сімейних фермерських господарств та їх оподаткування».

У заході взяли участь представники Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

На необхідності запровадження стимулів для розвитку сімейних ферм в Україні наголосив у своєму виступі директор Інституту аграрної економіки, академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, вітчизняна агроекономічна наука розглядає розвиток сімейних ферм в Україні як ключовий елемент стійкості сільськогосподарської економічної системи, сталого розвитку сільських територій, розширення зайнятості та подолання бідності на селі.

Основний резерв розвитку сімейних ферм полягає у відповідній трансформації особистих селянських господарств. За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, щонайменше 300 тис. селянських господарств можуть стати сімейними фермами до 2025 року.

Але цей напрям потребує суттєвої підтримки і копіткої роботи. Найбільш дієвим стимулом, на нашу думку, може стати компенсація єдиного соціального внеску для сімейних ферм. Крім того, важливо забезпечити їм доступ до коштів державної підтримки, організованих ринків, а також особливу мінімальну систему оподаткування, підсумував Юрій Лупенко.

Завідувач відділу проблем галузевого і територіального управління Інституту аграрної економіки, академік НААН Михайло Кропивко презентував концепцію реформування управління сільським господарством в умовах децентралізації влади та євроінтеграції, згідно якої на заміну більшості інструментів адміністрування, які нині переважають в практиці, необхідно забезпечити розвиток державно-приватного партнерства, сільськогосподарської дорадчої діяльності, інтеграційних процесів на основі міжгосподарського самоуправління, а також громадського саморегулювання аграрних ринків.

Науковці Інституту аграрної економіки опрацювали низку нормативно-правових актів, прийняття яких має сприяти реалізації запропонованих реформаційних змін, зауважив доповідач.

Розвиток аграрної сфери вітчизняної економіки великою мірою залежить від функціонування особистих селянських господарств, адже вони забезпечують збереження і розвиток сімейного господарювання і стабільний розвиток сільських територій, зазначив у своєму виступі завідувач відділення соціально-економічних проблем розвитку сільських територій Інституту аграрної економіки, академік НААН Микола Малік.

Щоб забезпечити формування в Україні продовольчого самозабезпечення та зайнятості сільського населення як економічної основи розвитку сільських територій, доцільно розробити та затвердити Стратегію стимулювання створення та розвитку сімейних фермерських господарств на період до 2025 року, концепцію відповідної Державної цільової програми, а також бюджетну програму «Державна підтримка розвитку сімейних фермерських господарств», наголосив Микола Малік.

На необхідності правового врегулювання діяльності селян з виробництва сільськогосподарської продукції в Україні з урахуванням досвіду країн Європейського Союзу наголосив заступник директора з наукового забезпечення законопроектної роботи Інституту аграрної економіки, к.е.н. Віталій Саблук.

За його словами, вирішення цієї проблеми можливе лише шляхом створення комплексних умов для добровільного переходу особистих селянських господарств в сімейні фермерські господарства з набуттям ними статусу юридичної особи або фізичної особи – підприємця виробника сільськогосподарської продукції, забезпечення їх повноцінними рамками у соціально-пенсійному полі, в питаннях участі в організованому аграрному ринку в статусі товаровиробників.

Завідувач відділу податково-бюджетної політики Інституту аграрної економіки, к.е.н. Леонід Тулуш у своєму виступі акцентував увагу на проблемах державної фінансової підтримки та оподаткування сімейних фермерських господарств.

Для високотоварних особистих селянських господарств відсутні належні фінансові стимули для їх трансформації у сімейні фермерські господарства. В першу чергу, це стосується участі у програмах бюджетної підтримки та системі соціального, насамперед пенсійного, страхування, зазначив експерт.

З огляду на це необхідне ґрунтовне опрацювання законопроекту, який би передбачав комплексне фінансове стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств, підсумував Леонід Тулуш.

Учасники слухань обговорили перспективні напрями реформування сільського господарства, зокрема, стимулювання кооперації, розвиток сімейних фермерських господарств, а також особливості їх оподаткування.

За результатами обговорення були прийняті Рекомендації комітетських слухань на тему «Трансформація агропромислового комплексу України. Стимулювання розвитку сімейних фермерських господарств та їх оподаткування».

У заході взяли участь народні депутати України, представники Міністерства аграрної політики та продовольства, Міністерства фінансів, Державного фонду підтримки фермерських господарств, Національної академії аграрних наук України, Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб, керівників і експертів проектів ЄС з підтримки та розвитку сільськогосподарської та продовольчої політики в Україні, інших міжнародних представників, організацій та бізнесу.