IMG 3769Директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко взяв участь в ХІ Міжнародній науково-практичній конференції «Розвиток бізнесу в аграрному секторі економіки Республіки Білорусь», яка відбулася 13-14 жовтня 2016 року у Мінську (Білорусь).

Виступаючи із доповіддю «Перспективи розвитку аграрного сектора України у сучасних умовах» академік поінформував про сучасний стан аграрного сектору вітчизняної економіки, приділивши особливу увагу експорту сільськогосподарської та продовольчої продукції.

За його словами, обсяги експорту агропродукції дещо зменшилися внаслідок цілої низки макроекономічних чинників. Серед них, зокрема, зниження цін у результаті падіння кон’юнктури світових ринків сільськогосподарської сировини та продовольства, втрата виробниками агропродукції ринків збуту внаслідок дії геополітичних факторів, наявність монополії трейдерів на ринку зернових, що обмежує рівень доходності від експорту для безпосередніх виробників сільгосппродукції, тощо.

З огляду на це одним із пріоритетних завдань з розвитку зовнішньоекономічної діяльності в аграрній сфері спрямовані на формування конкурентоспроможної на зовнішніх ринках структури експорту за рахунок збільшення виробництва органічної продукції, продукції з високою доданою вартістю, продуктів, що користуються підвищеним попитом у зарубіжних країнах.

Актуальною є також гармонізація національних стандартів у сфері безпеки продукції, санітарного, ветеринарного і фітосанітарного контролю з міжнародними стандартами, приведення національної системи стандартизації та технічного регулювання у повну відповідність до стандартів, передбачених Угодою щодо технічних бар’єрів торгівлі СОТ.

Пріоритети розвитку аграрної економіки України, за словами доповідача, включають забезпечення продовольчої безпеки, розбудову ефективного стабільного виробництва, підвищення рівня життя, комплексний розвиток сільських громад та сталий розвиток сільських територій.

Юрій Лупенко ознайомив присутніх з результатами досліджень науковців Інституту аграрної економіки, пов’язаних із запровадженням ринку сільгоспземель в Україні. Він поінформував про можливі ризики та необхідні запобіжні заходи для їх усунення, а також презентував Дорожню карту запровадження ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення.

Розвиток сільськогосподарського підприємництва та кооперації – одне з актуальних завдань сьогодення, зазначив доповідач, розповідаючи про перспективи розвитку особистих селянських господарств в Україні та механізми реалізації їх потенціалу.

Реалізація зазначених завдань дозволить нам завершити земельну реформу в Україні, а також розбудувати аграрний устрій на засадах територіального інтегрованого підходу, який з успіхом використовується в країнах ЄС, підсумував Юрій Лупенко.

У рамках конференції Директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» провів низку робочих зустрічей – з директором Інституту системних досліджень в АПК НАН Білорусі, проф. Олександром Шпаком, генеральним директором Казахського НДІ економіки АПК та розвитку сільських територій, проф. Алтинбеком Молдашевим, директором Всеросійського інституту аграрних проблем та інформатики ім. А.А. Ніконова, академіком РАН Олександром Петриковим, заступником директора Інститут економіки сільського господарства та продовольства Польщі, проф. Мареком Вігером– під час яких обговорив питання подальшої двосторонньої співпраці в науковій сфері.

У роботі конференції взяли участь представники науково-дослідних організацій Національної академії наук Білорусі, Академії сільськогосподарських наук Республіки Казахстан, Російської академії наук, Національної академії аграрних наук України, Молдови, Польщі, а також представники Євразійської економічної комісії, вищих навчальних закладів та інших організацій і відомств Білорусі.

Організатор – Інститут системних досліджень в АПК НАН Білорусі.