sustainable land useЗапровадження механізму економічного стимулювання сталого та ефективного землекористування є відповіддю на виклики сьогодення, зазначила завідувач відділу земельних відносин Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Ольга Ходаківська, виступаючи на нараді з обговорення концептуальних засад законопроекту щодо запровадження механізму економічного стимулювання сталого та ефективного землекористування, яка відбулася під головуванням першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Максима Мартинюка у Мінагрополітики 30 вересня 2016 року.

За її словами, механізм економічного стимулювання сталого та ефективного землекористування набуває особливої ваги в умовах децентралізації влади та дерегуляції господарської діяльності.

Нині завершується формування нормативно-правового поля щодо передачі повноважень з розпорядження землями за межами населених пунктів органам місцевого самоврядування та делегування ним повноважень з контролю за їх використанням, нагадала експерт.

При цьому розмір земельного податку встановлюється сільськими, селищними, міськими радами і для земель сільськогосподарського призначення може відрізнятись в десять разів і становити від 0,1% до 1,0% їх нормативної грошової оцінки.

За таких умов, зазначила Ольга Ходаківська, запровадження механізму економічного стимулювання може стати потужним мотивуючим важелем в руках органів місцевого самоврядування у забезпеченні переходу аграріїв до сталого та ефективного землекористування, а також ефективним джерелом наповнення місцевих бюджетів.

Запровадження такого механізму сприяло би і збереженню земель сільськогосподарського призначення, адже значна частина орних земель зазнає згубного впливу водної і вітрової ерозії.

Нині понад 50% орних земель України є дефляційнонебезпечними. З них 12 млн га зосереджені у степовій зоні. Понад 13 млн га вітчизняних сільськогосподарських угідь зазнають водної ерозії, із них майже 11 млн га – орні землі. Кожен четвертий гектар ріллі є кислим, 2,8 млн га – солонцеві. Загострилася проблема із балансом поживних речовин у ґрунтах. Щорічний від’ємний баланс елементів живлення сягає 200 кг/га. Також спостерігається високий рівень розораності сільськогосподарських угідь, який для підприємств сягає 94%, для господарств населення – 87%, зауважила науковець.

На її думку, запровадження механізму економічного стимулювання сталого та ефективного землекористування, безумовно, сприятиме гармонізації вітчизняних інституційних норм з європейськими.

Науковці Інституту аграрної економіки визначили підстави для проведення економічного стимулювання сталого та ефективного землекористування, його принципи, критерії, інструменти, механізми, джерела фінансування, методи тощо, а також розробили та обґрунтували порядок його здійснення, поінформувала Ольга Ходаківська.

За результатами обговорення було прийняте рішення створити робочу групу з розроблення законопроекту щодо запровадження механізму економічного стимулювання сталого та ефективного землекористування, до якої зокрема, увійдуть науковці Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» та Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії ім. О.Н. Соколовського».

У нараді також взяли участь директор Департаменту землеробства та технічної політики в АПК Міністерства аграрної політики та продовольства України Володимир Топчій, в.о. голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Олег Цвях, директор Департаменту землеустрою, використання та охорони земель Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Олександр Краснолуцький, генеральний директор державної установи «Інститут охорони ґрунтів» Ігор Яцук, заступник генерального директора державної установи «Інститут охорони ґрунтів» Володимир Жилкін, віце-президент Всеукраїнської громадської організації «Асоціація фермерів на приватних землевласників України» Віктор Шеремета, генеральний директор «Український клуб аграрного бізнесу» Тарас Висоцький, заступник начальника управління - начальник відділу використання та охорони земель с/г призначення, удосконалення земельних відносин Міністерства аграрної політики та продовольства України Світлана Руденко.