27004775920 439688ceb5 kДиверсифікація експорту сільськогосподарської продукції є пріоритетним завданням як для України зокрема, так і країн Європи і Центральної Азії в цілому. Таку точку зору висловив науковий співробітник Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Володимир Пугачов, інформуючи про результати круглого столу експертів «Кращі практики в просуванні експорту: досвід у Латинській Америці, Європі та Центральній Азії», який відбувся 24–25 травня 2016 року у Халле (Німеччина). Організатори заходу – Продовольча і сільськогосподарська організація Об’єднаних Націй (ФАО) та Лейбніц Інститут аграрного розвитку в країнах з перехідною економікою (IAMO).

Учасники круглого столу, який мав на меті сприяти розробці стратегій і планів з просуванню експорту у Східній Європі та Центральній Азії на основі аналізу досвіду в регіоні та світі, розглянули розроблені за підтримки ФАО кращі практики з Бразилії, Чилі, Естонії, Польщі та інших країн.

Експерти зійшлися на думці, що експорт сільськогосподарських і харчових продуктів на нові напрям ки вимагає ретельного аналізу споживчих переваг і інших вимог на експортних ринках, поряд з надійними процедурами тестування і сертифікації для забезпечення якості продукції.

Вони визнали за необхідне активну позицію щодо позиціонування національних продуктів за кордоном, у в тому числі за допомогою ярмарків і розвитку позитивного іміджу країни і брендів.

Учасники вказали на низку проблем, які стають на заваді просуванню сільськогосподарського експорту. Це, зокрема, відсутність спеціальних знань у м’ясомолочних галузях, потреба в більш сильних санітарних і фітосанітарних системах та сертифікації, необхідність спрощення процедури торгівлі тощо.

У роботі круглого столу взяли участь експерти з ФАО, а також представники міністерств сільського господарства, міністерств економічного розвитку і торгівлі, асоціацій експортерів і наукових установ з Азербайджану, Бразилії, Вірменії, Грузії, Естонії, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Польщі, Росії, Сербії, Таджикистану, України та Чилі.