ZF5A4182У сучасних соціально-економічних умовах сільське господарство виконує важливу функцію стабілізації національної економіки, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи на Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасні тенденції економіки і менеджменту в аграрному секторі Центральної і Східної Європи, яка відбулася у Сумському національному аграрному університеті 20-21 квітня 2016 року.

У своїй доповіді «Перспективна парадигма розвитку аграрного сектору економіки України» він надав ґрунтовний аналіз стану вітчизняного сільського господарства, охарактеризував його нагальні потреби та проблеми, а також презентував шляхи їх вирішення.

В останні роки сільське господарство України досягло стабільної позитивної динаміки і все більше нарощує виробництво сільськогосподарської продукції. Поряд з цим сільське господарство як центральна складова аграрного сектору економіки України виступає економічною основою для забезпечення життєдіяльності сільського населення, підтримання екологічної рівноваги та біорізноманіття на сільських територіях, зазначив академік.

На його думку, подальший розвиток галузі потребує опрацювання консолідованого бачення – парадигми розвитку аграрного сектору як високоефективної конкурентоспроможної на внутрішньому та зовнішньому ринках галузі економіки, що забезпечує продовольчу безпеку держави, виробництво високоякісної сільськогосподарської продукції в обсягах, достатніх для задоволення потреб населення і переробних галузей, та надійну економічну основу соціально-економічного розвитку українського села.

Учасники заходу також обговорили питання ефективності і продуктивності виробництва, розвитку світового аграрного ринку, стратегічного управління, фінансового забезпечення й оподаткування, сучасної аграрної політики тощо.

У конференції взяли участь представники державних структур, наукових установ, навчальних закладів, виробничники, а також молоді науковці.