2016 paskaЗа розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, вартість Великоднього кошика цього року складе близько 349 грн. Це на 20 грн. дорожче, ніж торік, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, найдорожчими складовими святкового кошика будуть м’ясні продукти: буженина (0,5 кг) – 65 грн з розрахунку 110-150 грн за 1 кг та домашня ковбаса (0,5 кг) – 61 грн (105-140 грн за 1 кг).

Найдешевшими будуть яйця (10 шт.) – 13 грн. (9,95-13,42 грн за десяток залежно від категорії) та хрін – 7-15 грн. (250 г).

Вартість основної складової – паски середнього розміру складе близько 50 грн. з розрахунку 60-150 грн за 1 кг. В магазині готова паска коштуватиме від 30 до 150 грн залежно від ваги, паска домашньої випічки – приблизно 50-60 грн.

Проти минулого року у Великодньому кошику зросла вартість молочних продуктів – вершкового масла, м’якого та твердого сиру (на 5-7 грн.), а також паски – на 10 грн.

У разі використання для Великоднього кошика інших, неосновних складових, таких як помідори, огірки, яблука, червоне вино, його вартість зросте до 489 грн. Це на 22 грн більше вартості кошику такого ж складу у 2015 році. Таке зростання зумовлене здорожчанням вина, тоді як овочі проти минулого року подешевшали, зауважив експерт.

Відносно невелике зростання вартості кошика, зумовлене переважно пізніми строками Великодня, коли ціни на сезонні продукти харчування, як правило, дещо зменшуються, підсумував Юрій Лупенко.