export-transparentЗа даними Державної служби статистики України, зовнішньоторговельний оборот агропродовольчою продукцією за січень-лютий 2016 року склав 2,8 млрд дол. США, з яких експорт – 2,0 млрд дол. США та імпорт – 0,8 млрд дол. США, а позитивне сальдо досягло майже 1,3 млрд дол. США.

Це трохи менше показників за перші два місяці 2015 року, зазначив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, д.е.н. Микола Пугачов, коли зовнішньоторговельний оборот продукцією АПК становив 3,1 млрд дол. США, у тому числі експорт – 2,3 млрд дол. США, імпорт – 0,8 млрд дол. США, а позитивне сальдо склало 1,5 млрд дол. США.

Хоча в географічній структурі вітчизняного аграрного експорту зберігається орієнтація на традиційні ринки збуту, спрямованість на азійські та європейські ринки посилилась, зауважив експерт. У січні–лютому 2016 року країни Азії закупили українського продовольства на 0,9 млрд дол. США, а їх частка у загальному обсязі експорту вітчизняної сільгосппродукції склала 45%. Країни Європейського Союзу імпортували з України агропродовольчої продукції на 0,8 млрд дол. США (40%).

Водночас знизилися обсяги експорту вітчизняної сільгосппродукції на ринки країн Африки – до 0,2 млрд дол. США (10%) та СНД – до 0,1 млрд дол. США (5%).

Однак говорити про закріплену тенденцію ще зарано, адже з початку року минуло лише два місяці, уточнив науковець.

За його словами, лідируючу позицію у рейтингу найбільших імпортерів вітчизняної аграрної продукції традиційно утримує Китай. Його частка у загальному обсязі українського експорту у січні-лютому 2016 року становила 10,5%.

Головними покупцями вітчизняного продовольства в світі залишились Іспанія (9,5%), Індія (9,1%), Нідерланди (7,6%), Єгипет (5,4%) та Італія (4,9%).

Натомість Російська Федерація зникла навіть з першої двадцятки основних імпортерів української сільгосппродукції, адже з 1 січня 2016 року відмовилася від українського продовольства, поінформував Микола Пугачов.

Найбільшим попитом за кордоном, зазначив він, як і раніше, користуються українські зернові та олійні культури, рослинна олія, а також продукція харчової і переробної промисловості. Вони займають понад 90% в експорті товарів груп 1-24 Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД).

Торгівля з Європейським Союзом, яка дещо пожвавилась, здійснюється вже в умовах функціонування зони вільної торгівлі і взаємного виконання зобов’язань. Основними партнерами України в торгівлі сільськогосподарською продукцією залишаються Іспанія, Італія, Нідерланди, Німеччина, Польща та Франція. Позитивне сальдо складає майже 0,5 млрд дол. США, підсумував Микола Пугачов.