eksport zernaМинулого року на зарубіжні ринки було вивезено 37,4 млн т вирощених в Україні зернових. Втім, рекордні обсяги експорту зернових культур у 2015 році через падіння світових цін на сировину принесли меншу, ніж у попередньому році валютну виручку – 6,1 млрд дол. США проти 6,6 млрд дол. США, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, д.е.н. Микола Пугачов.

За його словами, найбільшими покупцями українського зерна у 2015 році, як і раніше, були країни Африки, Азії та Європи.

Лідируючу позицію у рейтингу найбільших імпортерів вітчизняних зернових кілька років поспіль утримує Єгипет, частка якого у загальному експорті цієї продукції минулого року склала 12,6%.

Китай, який 2014 року посідав лише четверте місце у топ-5 імпортерів, минулого року збільшив обсяги імпорту зерна у вартісному обсязі на 83%, а свою частку в українському експорті зернових удвічі – до 11,2%. Як результат, Китай перемістився на другу позицію в рейтингу, потіснивши при цьому Іспанію (9,8%) та Саудівську Аравію (6,6%) на третє та четверте місце відповідно.

Помітні частки у вітчизняному експорті зернових припадали на Італію (5,2%) та Корею (5,1%). До топ-10 входили також Нідерланди, Ізраїль, Таїланд та Туніс, частки яких перевищують 3%. Загалом на перелічені країни припадає майже 68% вартісного обсягу експорту зернових, зазначив експерт.

За його словами, характерною ознакою 2015 року в експорті вітчизняних зернових стало помітне посилення азійського вектору. Таїланд із часткою 4,3% посів дев’яте місце у рейтингу експортерів, тоді як 2014 року він входив лише до топ-50 разом з Індонезією, Бангладеш, Філіппінами, Японією та Сірійською Арабською Республікою. Ці країни 2015 року перемістилися до другої десятки основних імпортерів українського зерна, підсумував Микола Пугачов.