prognozyУ 2015 році рівень рентабельності сільгоспвиробництва прогнозується на рівні 23,7%, що на 2% менше показника 2014 року, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, рівень рентабельності у рослинництві знизиться проти минулорічного результату на 1,8% – до 27,4%.

Рентабельною залишиться практично вся продукція рослинництва.

При цьому очікується суттєве зростання порівняно з показниками 2014 року рівня рентабельності соняшнику – з 36,5% до 63,4%, ріпаку – з 29,2% до 58,8% та ячменю – з 18,3% до 27,2%.

Рентабельність виробництва більшості сільгоспкультур суттєво зменшиться. По зернових вона знизиться до 17,8% проти 25,7% минулого року. Рентабельність виробництва сої зменшиться майже у 3,5 разу – до 10,0%, а виробництва овочів відкритого ґрунту – майже вдвічі і становитиме 9,0%. Рентабельність цукрових буряків зменшиться до 1,2% проти минулорічного показника у 17,9%.

Нерентабельним буде виробництво вівса (-0,1%), ягід (-4,1%), хмелю (-12,7%), картоплі (-14,5%) та сорго (-20,1%).

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, рівень рентабельності у тваринництві зменшиться проти минулорічного показника у 1,5 разу і становитиме 9,0%.

Прибутковим залишається лише виробництво яєць, рівень рентабельності якого зросте з 58,8% до 76,5%. Всі інші види тваринницької продукції збиткові, у тому числі м’ясо свиней (-8,3%) та молоко (-4,5%), які торік мали рентабельність відповідно 5,6% та 11,0%.

Собівартість виробництва сільськогосподарської продукції зросте в цілому на 51,6%, зазначив Юрій Лупенко.