nnc iae smollАграрні розписки нині можуть стати одним із інструментів кредитування, доступних для малих та середніх сільськогосподарських підприємств. Не зважаючи на усі законодавчі прогалини та брак досвіду у їх впровадженні, аграрні розписки мають «право на життя», але без системної державної підтримки цього процесу суттєвих результатів досягнути не вдасться, зазначила с.н.с. відділу ціноутворення, кон’юнктури та інфраструктури ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Оксана Сидоренко, інформуючи про засідання Комітету з аграрного права Всеукраїнської громадської організації «Асоціація правників України», яке відбулося 26 листопада 2015 року.

У рамках обговорення теми засідання «Аграрні розписки: захист прав інвесторів в аграрний ринок» учасники заходу ознайомилися з першими результатами використання аграрних розписок як альтернативного способу залучення кредитування до агросектору України, розглянули особливості побудови довготривалих партнерських стосунків між кредитором та боржником-аграрієм, можливості захисту прав та інтересів кредиторів за аграрними розписками, а також проблемні питання оподаткування ПДВ аграрних розписок.

За результатами дискусії учасники дійшли висновку, що аграрні розписки використовуються як альтернативний вид фінансування в аграрному секторі. Відкритим для правників залишається питання їх юридичного статусу, оподаткування та системи гарантування.