2015-11-05 Nechyporenko

5 листопада 2015 року відбулося засідання постійно діючого науково-методологічного семінару Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» «Зрошення в Україні: виклики сьогодення».

Провідний науковий співробітник відділу ринку земельних відносин Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Олександр Нечипоренко у своїй доповіді презентував результати дослідження, яке мало на меті розроблення методології сучасної стратегії розвитку зрошуваного землеробства на інноваційній основі, заходів по реформуванню галузі, науково обґрунтованих механізмів їх реалізації на базі державно-приватного партнерства та передових технологій планування й управління інвестиційними процесами.

Аналізуючи сучасний стан зрошеного землеробства в Україні, науковець, зокрема, зазначив, що порівняно з 1998 роком забезпечення в поливі зрошуваних земель зменшилося майже вчетверо – 2170,5 тис. га. А без врахування АР Крим їх площа становить1770 тис. га. За його словами, відновлення зрошуваного землеробства без державної участі і інноваційних впроваджень не можливе.

Однією з основних проблем, на думку експерта, є невикористання за цільовим призначенням майже 70% облікованих зрошуваних площ. Воно зумовлено, в основному, порушенням технологічної цілісності меліоративних систем внаслідок непродуманого розпаювання сільськогосподарських земель з винесенням в натуру, а також неналежного стану, в тому числі і несанкціонованого демонтажу, інженерної інфраструктури.

Зрошуване землеробство України конче потребує нових, нетрадиційних вирішень проблеми. Проведені дослідження доводять, зазначив доповідач, що відродження і подальший розвиток вітчизняних систем штучного зволоження сільськогосподарських угідь можливі лише на інноваційній основі.

Необхідна докорінна перебудова зрошуваного землеробства в цілому як системи, створення нового її варіанту зі зміною більшості первинних властивостей, але при збереженні колишнього функціонального принципу. Такий підхід дозволить пристосувати дану систему до якісних змін середовища з чіткою орієнтацією на кінцевий результат, який має забезпечити соціально-економічний та екологічний ефект, підсумував Олександр Нечипоренко.

Доповідь викликала жваву дискусію, в якій взяли участь науковці Інституту аграрної економіки:

·         заступник директора Інституту з наукової та інноваційної роботи, академік НААН Віктор Месель-Веселяк;

·         головний науковий співробітник відділу проблем галузевого і територіального управління Інституту, д.е.н. Володимир Россоха;

·         завідувач відділу науково-організаційного забезпечення та координації досліджень, к.е.н. Мирослав Козак.

У заході взяли участь близько 30 учасників – науковці Інституту аграрної економіки, аспіранти та студенти.

Організатор – Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки».