exportЗа даними Державної служби статистики України, експорт сільгосппродукції за 9 місяців поточного року склав 10,4 млрд дол. США. Це на 16,1% менше, ніж за відповідний період 2014 року, коли вітчизняні аграрії вивезли на ринки світу продукції на 12,4 млрд дол. США, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, д.е.н. Микола Пугачов.

За його словами, географічна структура експорту вітчизняного продовольства залишається незмінною. Провідні позиції належать трьом регіонам – країнам Європейського Союзу, Азії та Африки.

Майже половина експортованої за 9 місяців цього року агропродовольчої продукції надійшла з України до країн Азії – 4,9 млрд дол. США (47,1% від загального експорту). Частка країн – членів ЄС у вітчизняному експорті склала близько чверті (26,0%) – 2,7 млрд дол. США. Країни Африки ввезли української агропродукції на суму 1,4 млрд дол. США (13,5%).

Левова частка товарної структури вітчизняного експорту – майже 90% – сформована за рахунок зернових та олійних культур, соняшникової олії та продукції харчової промисловості.

Найбільшим імпортером продукції вітчизняних аграріїв в світі нині є Китай, який за січень-вересень 2015 року закупив українського продовольства на 1,1 млрд дол. США. Слідом за ним йдуть Індія (0,8 млрд дол. США) та Єгипет (0,7  млрд дол. США). Четверте місце в рейтингу основних покупців української сільгосппродукції розділили між собою Туреччина та Іспанія. За 9 місяців поточного року вони імпортували продукції АПК України на суму по 0,5 млрд дол. США кожна.

Експорт української агропродукції до Російської Федерації зменшився з 0,9 млрд дол. США за січень-вересень 2014 року до 0,2 млрд дол. США (-77,8%) за 9 місяців 2015 року. А сама Росія, яка ще рік тому посідала 3-є місце в рейтингу основних імпортерів українського продовольства, перемістилася в середину другої десятки, поінформував Микола Пугачов.

За його словами, торгівля з Європейським Союзом здійснюється, як і раніше, переважно з шістьма країнами – Іспанією, Польщею, Італією, Нідерландами, Францією та Німеччиною. Зовнішньоторговельний оборот України з цими країнами перевищує 70% всієї торгівлі агропродовольчою продукцією з ЄС. При цьому загальне позитивне сальдо за 9 місяців 2015 року становило 1,4 млрд дол. США.

Використання Україною експортних квот в рамках автономного режиму торговельних преференцій ЄС залишається нерівномірним. Зокрема, на даний час 100% квоти вичерпано по кукурудзі, пшениці, ячмінній крупі, меду, соках та оброблених томатах. Більше ніж на половину використані квоти на овес, ячмінь, цукор та курятину. За рештою українських продуктів квоти використані в межах від 0% до 15%, підсумував Микола Пугачов.