import-exportЗа даними Державної служби статистики України, позитивне сальдо торгівлі продукцією АПК за січень-вересень 2015 року досягло 7,6 млрд дол. США. При цьому обсяги зовнішньої торгівлі України агропродукцією за 9 місяців 2015 року зменшилися порівняно з відповідним періодом минулого року, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, д.е.н. Микола Пугачов.

Зовнішньоторговельний оборот агропродовольчою продукцією за цей період становив 13,1 млрд дол. США. Це, за словами експерта, майже на чверть (-23,8%) менше минулорічного показника за аналогічний період у 17,2  млрд дол. США.

При цьому експорт сільгосппродукції за 9 місяців поточного року склав 10,4 млрд дол. США. Це на 16,1% менше, ніж за відповідний період 2014 року, коли вітчизняні аграрії вивезли на ринки світу продукції на 12,4 млрд дол. США, зазначив науковець.

За його словами, найбільш помітно – на 43,8% – скоротився імпорт продукції АПК. За 9 місяців 2015 року в Україну було ввезено агропродукції на 2,7 млрд дол. США, тоді як за січень-вересень минулого року цей показник становив 4,8 млрд дол. США, зауважив Микола Пугачов.